Šaltinis:
TV3
REKLAMA
Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad išankstiniais duomenimis, 2012 m. vienas šalies gyventojas suvartojo vidutiniškai 13 litrų, o vienas 15 metų ir vyresnis gyventojas – 15,2 litro legalaus absoliutaus (100 proc.) alkoholio – tai po 0,3 litro daugiau nei 2011 m. 2012 m. buvo pagaminta 0,9 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų, perskaičiuotų į absoliutų (100 proc.) alkoholį. Palyginti su 2011 m., jų gamyba padidėjo 0,1 procento. 2012 m. augo fermentuotų gėrimų gamyba, kuri sudarė 5,5 mln. dekalitrų – tai 11,6 procento daugiau nei 2011 m. Išaugo neputojančių (31,9 proc.) ir putojančių (26,6 proc.) fermentuotų gėrimų, vaisių-uogų vyno (0,9 proc.) gamyba, bet 1 procentu sumažėjo sidro gamyba. Vynuogių vyno ir vermuto 2012 m. pagaminta 0,6 mln. dekalitrų, arba 5,8 procento daugiau nei 2011 m. Daugiausia pagaminta alaus – 28,4 mln. dekalitrų, tačiau jo gamyba per metus sumažėjo 6,9 procento. Sparčiai augo visų rūšių alkoholinių gėrimų importas, ypač spiritinių ir fermentuotų gėrimų – po 23 procentus. Alkoholinių gėrimų eksportas taip pat augo, ypač spiritinių alkoholinių gėrimų – 32,5 procento. Tik fermentuotų gėrimų eksportas šiek tiek sumažėjo (2 proc.). 2012 m. parduota 3,6 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų – tai 35,7 tūkst. dekalitrų (1 proc.) daugiau nei 2011 m. Vyno bei fermentuotų gėrimų parduota 7 mln. dekalitrų – tai 345 tūkst. dekalitrų (5,2 proc.) daugiau. Kaip ir kasmet, daugiausia parduota alaus – 28,8 mln. dekalitrų, arba 1,1 mln. dekalitrų (3,8 proc.) mažiau nei 2011 m. Alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos 2012 m., palyginti su 2011 m., padidėjo 2,4 procento. Pabrango importinė degtinė – 13,5 procento, alus – 5,7, trauktinės – 2,2, stalo vynas – 1,5 procento, tačiau atpigo viskis – 4,5 procento, likeris – 2,9, Lietuvoje gaminama degtinė – 1,4 procento.
Lietuvos statistikos departamentas praneša, kad išankstiniais duomenimis, 2012 m. vienas šalies gyventojas suvartojo vidutiniškai 13 litrų, o vienas 15 metų ir vyresnis gyventojas – 15,2 litro legalaus absoliutaus (100 proc.) alkoholio – tai po 0,3 litro daugiau nei 2011 m. 2012 m. buvo pagaminta 0,9 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų, perskaičiuotų į absoliutų (100 proc.) alkoholį. Palyginti su 2011 m., jų gamyba padidėjo 0,1 procento. 2012 m. augo fermentuotų gėrimų gamyba, kuri sudarė 5,5 mln. dekalitrų – tai 11,6 procento daugiau nei 2011 m. Išaugo neputojančių (31,9 proc.) ir putojančių (26,6 proc.) fermentuotų gėrimų, vaisių-uogų vyno (0,9 proc.) gamyba, bet 1 procentu sumažėjo sidro gamyba. Vynuogių vyno ir vermuto 2012 m. pagaminta 0,6 mln. dekalitrų, arba 5,8 procento daugiau nei 2011 m. Daugiausia pagaminta alaus – 28,4 mln. dekalitrų, tačiau jo gamyba per metus sumažėjo 6,9 procento. Sparčiai augo visų rūšių alkoholinių gėrimų importas, ypač spiritinių ir fermentuotų gėrimų – po 23 procentus. Alkoholinių gėrimų eksportas taip pat augo, ypač spiritinių alkoholinių gėrimų – 32,5 procento. Tik fermentuotų gėrimų eksportas šiek tiek sumažėjo (2 proc.). 2012 m. parduota 3,6 mln. dekalitrų spiritinių alkoholinių gėrimų – tai 35,7 tūkst. dekalitrų (1 proc.) daugiau nei 2011 m. Vyno bei fermentuotų gėrimų parduota 7 mln. dekalitrų – tai 345 tūkst. dekalitrų (5,2 proc.) daugiau. Kaip ir kasmet, daugiausia parduota alaus – 28,8 mln. dekalitrų, arba 1,1 mln. dekalitrų (3,8 proc.) mažiau nei 2011 m. Alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos 2012 m., palyginti su 2011 m., padidėjo 2,4 procento. Pabrango importinė degtinė – 13,5 procento, alus – 5,7, trauktinės – 2,2, stalo vynas – 1,5 procento, tačiau atpigo viskis – 4,5 procento, likeris – 2,9, Lietuvoje gaminama degtinė – 1,4 procento.