Kėdainių rajone po bulvienojų lauką zujanti ūkininko Rimanto Žebarausko žemės ūkio technika jau kasa ankstyvąsias bulves. Šių pirmųjų lietuviško derliaus bulvių po nedaug buvo prikasta prieš pat Tėvo dieną. Ūkininkas sako, kad jei ne užsakovų pageidavimai, taip anksti gal dar nebūtų kasęs, mat dirvoj bulvytės dar nėra didelės.
Pirmosios lietuviškos bulvės šiemet nebus pigios. Jei turguose atvežtinis šviežias derlius įkainotas po 1 eurą už kilogramą, tai lietuviška bulvė brangesnė ketvirtadaliu.
Anot ūkininko, bulvių kaina šiemet šoktelėjo dar ir dėl pavasarį svilinusių šalnų. Nors bulvių sodinukus ūkininkai į žemę sukišo jau kovo pradžioj, o ir augintos po dangomis. Esą šaltoj žemėj bulvė neaugo, todėl derlius menkesnis.
Pirmąsias šviežias bulves Kėdainių ūkininkai realizuoja per „Bulvių namų“ kooperatyvą didiesiems prekybos tinklams, tad dairytis lietuviško derliaus turguose per anksti.
Čia ant prekystalių kol kas karaliauja ispaniškos, graikiškos ir lenkiškos naujo derliaus bulvės. Tiesa, turguose dar perkamos ir seno derliaus bulvės, už kilogramą šiuo metu prašoma po 0,30 euro centų. Tačiau kaip tikina prekeiviai jų aruoduose kaip ir paklausos beveik nebėra.
Tačiau pasidairius po turgų čia pilna ir kitokio šviežio derliaus.
Kol kas lietuviški kalafjorai brangūs – po 2 eurus už kilogramą, perpus pigesni kopūstai, o už ryšulėlį lapinių burokėlių prašoma po 0,80 euro centų, tiek pat už šviežias morkas. Tiesa, šios dar ne lietuviškos. Turgaus prekiautojai sako, prieš kelias dienas vienas sodininkas buvo atnešęs į turgų šiltnamyje užaugintų savo morkyčių, tačiau už jų ryšulėlį norėjo euro.
Plačiau apie tai TV3 reportaže