Vakarų Afrikoje esančios Gambijos, kurioje gyvena per 0,5 mln. gyventojų, parduotuvėse jau galima įsigyti juodos lietuviškos duonos.Skalsi rokiškėnų duona tapo paklausi ir Afrikoje – Gambijos šalies sostinėje Bandžulyje, Serekudoje bei kituose miestuose. Pagal tik rokiškėnams žinomus receptus paruošta duonos masė formuojama, kepama. Po valandėlės ji ruošiama kelionei į vieną skurdžiausių pasaulio šalių.
„Mūsų duona natūrali, ji natūraliai rauginama, be priedų, be jokių konservantų, todėl gal žmonėms ir patinka“, – kalbėjo duonos kepimo meistrė Aldona Dainienė.
Į Afriką duona gabenama užšaldyta, esant žemai, 40 laipsnių šalčio temperatūrai. Kepėjai neatskleidžia duonos, keliaujančios į juodąjį žemyną receptūros. Pasak bendrovės direktorės, afrikiečiai nėra duonos gurmanai, tačiau noriai ragauja ,o po to perka ruginę juodąją lietuvišką duoną.
„Patys auginam, patys sėjam,patys pjaunam, patys malam ir iš to grūdo kepam duoną. Viskas yra natūralu ir tą, aišku, vertina pirkėjas“, – sako bendrovės direktorė Danutė Malcienė.
Duoną Gambijoje užsisakė verslą turinti lietuvių šeima. Vėliau duoną pamėgo anglakalbiai restoranų lankytojai, turistai, keliaujantys po didžiausią šalies nacionalinį parką.
„Šiandien pasaulis pasidarė labai mobilus. Naujos technologijos leidžia nuvežti, transportuoti duoną. Pirmiausiai vežama duona yra užšaldoma. Šaltis yra visiškai ekologiškas, jis niekam nepakenkia, tad galima duoną transportuoti toli. Toliausiai vežame į Australiją, kur duona keliauja 45 paras“, – teigė bendrovės „Lašų duona“ generalinis direktorius Zenonas Akramavičius.
Pasak direktoriaus, parduoti duoną užsienyje kepyklai naudingiau. Į konteinerį pakraunama iki 20 tonų kepinių. Eksportas – sėkmingo verslo garantas padėjęs bendrovei išvengti finansinės krizės. „Lašų duonos“ kepėjai pagamintą produkciją siunčia į Kanadą, JAV, Izraelį, Prancūziją, Kiprą, Maltą, Vokietiją ir net Australiją.
Bendrovės šių metų planuose – duonos eksportas į Naująją Zelandiją ir Braziliją.