• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Beprotiška laimė turėti tai, ko kinai neturi, bet kas jiems yra reikalinga“, – sako kai kurie Malaizijoje gyvenantys verslininkai. Ir jie kalba ne apie naftą ar kitas mineralines iškasenas, o apie „kregždžių lizdus“, kurie tuose kraštuose vadinami baltuoju auksu.

„Beprotiška laimė turėti tai, ko kinai neturi, bet kas jiems yra reikalinga“, – sako kai kurie Malaizijoje gyvenantys verslininkai. Ir jie kalba ne apie naftą ar kitas mineralines iškasenas, o apie „kregždžių lizdus“, kurie tuose kraštuose vadinami baltuoju auksu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Malaizijoje yra vietovių, kur vos ne kas antrame name auginami „kregždžių lizdai“. Beje, terminas „kregždžių lizdai“ nėra teisingas, tad teiginys, kad kinų delikatesas yra „kregždžių lizdai“, gerokai klaidina. Pasižiūrėjus į mūsų kregždžių sulipdytus lizdus nekyla mintis, kad juos galima valgyti. Nekiltų tokia mintis ir kinams.

REKLAMA

„Kregždžių lizdu“ vadinamas tradicinis delikatesinis kinų patiekalas yra sriuba arba desertas, ruošiamas iš vienos rūšies čiurlių (Aerodramus fuciphagus) lizdų. Šie paukščiai lizdus lipdo iš atmosferoje sukietėjančių savo seilių, jas tvirtindami prie uolų. Dažniausiai renkami vienos rūšies čiurlių lizdai, ir, be abejo, nepasitenkinama tik natūralių lizdų rinkimų – yra fermų, kuriose specialiai auginami „kregždžių lizdai“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai vienas brangiausių maisto produktų pasaulyje. Baltų lizdų (baltojo aukso) kilogramo kaina gali siekti 3 000 JAV dolerių, o raudonųjų lizdų – net 10 000 JAV dolerių. Didžiausi „kregždžių lizdų“ eksportuotojai yra Indonezija, Malaizija, Vietnamas, Filipinai ir Tailandas. Štai šiose penkiose šalyse ir yra tai, ko nėra Kinijoje, bet ko turtingiau gyvenantiems kinams labai reikia. Natūralių „kregždžių lizdų“ rinkimas labai pavojingas užsiėmimas – reikia karstytis olomis, be to, sunaikinama nemažai paukščių kiaušinių. Tačiau minėtų šalių gyventojai išmoko išauginti tai, ko kinams reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senais laikais „kregždžių lizdai“ buvo imperatorių maistas. Bet ekonomikos kilimas Kinijoje lėmė, kad per paskutinius 20 metų „kregždžių lizdų“ poreikis labai išaugo. Poreikio augimą lemia ne tik tai, kad „kregždžių lizdai“ yra delikatesas, bet ir tai, kad kinai įsitikinę, jog šis patiekalas prailgina gyvenimą ir gerina potenciją.

REKLAMA

„Kregždžių lizdų“ auginimas Pietryčių Azijoje jau tapo vienu sparčiausiai augančiu bizniu – vien Malaizijoje per paskutinius šešerius metus šio verslo apimtys išaugo 10 kartų ir teigiama, kad šiuo metu Malaizijos verslininkai produkcijos parduoda už 500 mln. JAV dolerių.

Tačiau, be „kregždžių lizdų“ auginimo, išlikusi ir tradicija juos rinkti nuo uolų. Taip „kregždžių lizdai“ renkami Indonezijoje, Malaizijoje ir Tailande. Reikia pasakyti, kad dėl perspektyviausių uolų vyksta mafijos gaujų karai, ir tie, kurie išsikovoja tokią uolą, paprastai pasirūpina, kad ją saugotų ginkluota apsauga. Nors jau išmokta „kregždžių lizdus“ auginti, tačiau gurmanai sako, kad natūralūs, ant uolų atsiradę „kregždžių lizdai“, turi kur kas pikantiškesnį skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų