Beveik visi ūkininkai praėjusio sezono grūdus jau pardavė. Vieniems pasisekė labiau, kitiems– mažiau. Dabar daugelio akys ir mintys jau krypsta į naująjį sezoną.
Apie grūdų augintojams labai svarbius derliaus auginimo, saugojimo ir pardavimo niuansus pasakoja Valstybinės sėklų ir grūdų tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininko pavaduotoja Irena ADOMAITYTĖ.
Kokia buvo praėjusio sezono derliaus kokybė?
Grūdų kiekiai sandėliuose mažėja, dairomės, kaip peržiemojo javai, kokios orų prognozės, kokia bus šių metų vasara, ar bus daug saulėtų dienų, kurios turi didelės reikšmės grūdų kokybei. 2009-ieji buvo derlingi, tačiau, palyginti su ankstesnių metų derliumi, grūdai buvo smulkesni, mažesnis piltinis tankis (hektolitro masė). Ūkininkai turi žinoti, kad supirkėjai ir malūnininkai itin didelį dėmesį skiria kviečių kokybiniams rodikliams– baltymų ir glitimo kiekiui, sedimentacijai. Galime pasidžiaugti, kad praėjusį sezoną intervencijai parduotuose miežiuose nebuvo nustatyta leistinas normas viršijančių teršalų (mikotoksinų).
Ar dažnai buvo taikytos nuoskaitos?
Deja, jų neišvengta. Nors rinkoje miežių kainos buvo žemos ir daugelis ūkininkų miežius pardavė į intervencinius sandėlius, tačiau dar papildomai turėjo nuostolių. Net
40 proc. visų supirktų grūdų buvo taikomos nuoskaitos dėl didelio smulkių grūdų bei priemaišų kiekio, mažesnės hektolitro masės. Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad daugelio ūkininkų miežiuose buvo nustatyta daug kitų rūšių grūdų. Galimos dvi priežastys– arba ūkininkai sandėliuose laikė skirtingą derlių, arba jau sėkla nebuvo gryna.
Praėjusiais metais javų plotuose daug matėme tuščiųjų avižų, buvo dirvinių smilguolių. Šios piktžolės pablogino grūdų kokybę. Tuščiųjų avižų atsikratysite tik naudodami gerą žemės ūkio techniką, sėjomainą. Tačiau patikimiausia priemonė– sėti gerą, sertifikuotą sėklą. Sėkla nesertifikuojama, jeigu bandinyje randama nors viena tuščiosios avižos sėkla. O viena tuščioji aviža išaugina net 200–600 sėklų. Taigi rinkdamiesi grūdų sėklą vertinkite ne tik jų derlingumą, bet ir atkreipkite dėmesį į tai, kokiomis klimato sąlygomis ją tinka auginti.
Kokios javų ligos būdingos pastaraisiais metais?
Vis dažniau pastebime vieną žalingiausių varpinių javų ligų– fuzariozę. Ji pažeidžia visus varpinius javus– kviečius, miežius, rugius, kvietrugius, avižas. Dėl šios ligos galimi ne tik derliaus nuostoliai, bet pablogėja ir grūdų kokybė– sumažėja hektolitro masė ir stikliškumas, pakinta amino rūgščių sudėtis. Naudojant įvairiais Fusarium grybų toksinais užkrėstus grūdus ne tik pablogėja iš jų gaminamų produktų kokybė, bet ir gali kilti įvairių negalavimų žmonėms ir gyvuliams.
Kaip atpažinti tokius grūdus?
Fuzarioze užkrėsti grūdai turi šiuos požymius: luobelė bespalvė arba šviesiai ruda su rausvomis dėmėmis ir grybelių apnašomis. Kartu su bespalve ir rausvos spalvos grybiena ant kai kurių grūdų atsiranda šviesiai oranžinių dėmių, t. y. susikaupusių sporų. Dėmių nuo luobelės pašalinti neįmanoma, nes grybiena jau būna išsivysčiusi ne tik jos paviršiuje, bet ir viduje. Vystantis fuzariozei ant grūdų paviršiaus gali susidaryti aiškių, lokalizuotų sporų apnašų. Žiūrint į jas per padidinamąjį stiklą, matyti, kad jos susidariusios iš atskirų išgaubtų, juodų, žvynuotų vaisinių fuzariozės kūnelių, lengvai pašalinamų nuo grūdų luobelės. Fuzarioze užkrėsti grūdai, palyginti su normaliais, yra smulkesni ir lengvesni. Endosperma grūduose, užkrėstuose fuzarioze, puresnė, traiškomi pirštais tokie grūdai lengvai trupa.
Kokie reikalavimai pasikeis nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojus naujai intervencinei grūdų supirkimo tvarkai? Priminkite pagrindinius kokybės reikalavimus.
Miežiai ir kviečiai turi būti būdingos spalvos, neturėti neįprasto kvapo, be gyvų kenkėjų (taip pat ir be erkių). Supirkimo kaina priklausys nuo grūdų kokybės: grūdų drėgmė turi būti ne didesnė nei
14,5 proc., o jei grūdų drėgmė mažesnė nei 13,4 proc., kaina bus padidinama– 0,1 EUR už t už kiekvieną 0,1 proc. mažėjimą iki grūdų drėgmės 10 proc., tada kaina padidėja daugiausia– net 3,5 EUR už t.
Miežių supirkimo kaina bus sumažinama 1 EUR už toną, jei hektolitro masė bus 62–64 kg hektolitre. Kviečių kaina sumažinama: 0,5 EUR už toną, jei hektolitro masė bus mažesnė nei 75–76 kg hektolitre, 1 EUR už toną, jei svoris bus 74–75 kg hektolitre, ir 1,5 EUR už toną, kai hektolitro masė – 73–74 kg hektolitre. Taip pat kviečių supirkimo kaina bus sumažinama 2,5 EUR už toną, jeigu baltymų kiekis bus mažesnis nei 11–11,5 proc. ir net 5 EUR už toną, kai baltymų kiekis bus mažesnis nei 10,5–11 proc.
Atkreiptinas dėmesys į skaldytų grūdų kiekį: jei miežiuose ir kviečiuose jis yra didesnis kaip 3 proc., už kiekvieną papildomą 0,1 proc. dalį kaina mažinama po 0,05 EUR; jei grūdų priemaišų kiekis didesnis kaip 5 proc.– už kiekvieną papildomą 0,1 proc. dalį kaina irgi mažinama po 0,05 EUR, esant įvairių (šiukšlinių) priemaišų kiekiui, didesniam kaip 1 proc., už kiekvieną papildomą 0,1 proc. dalį kaina mažinama po 0,1 EUR.
Priimant į intervencinį sandėlį grūdus, bandiniai tyrimui bus imami ne rečiau kaip kas 60 tonų grūdų. Taip bus siekiama užtikrinti kuo geresnį reprezentatyvumą ir tikslesnį kokybės įvertinimą.
Kaip paruošti sandėlius naujam derliui saugoti?
Daug nuostolių grūdų kiekiui ir kokybei padaro aruodiniai kenkėjai, graužikai ir paukščiai. Išvežę visus grūdus sandėlius pirmiausia išvalykite mechaniniu būdu, nes šylant orui suintensyvėja aruodinių kenkėjų dauginimasis, užtaisykite graužikų išraustas skyles, užsandarinkite stogus, kad į sandėlius nepatektų kritulių. Jei planuojate grūdų derlių savo sandėliuose laikyti ilgesnį laiką, patartina atlikti patalpų dezinsekciją. Beje, sandėlių deratizaciją, dezinsekciją, dezinfekciją ir fumigaciją gali atlikti tik įmonės, kurioms suteikta licencija visuomenės sveikatos priežiūros veiklai Lietuvoje.
Neretai ūkininkai sandėliuose pasilikusius seno derliaus likučius sumaišo su naujuoju.
Taip elgdamiesi daugiau sau pakenkia nei gauna naudos. Seno derliaus likučiuose gali būti nemažai kenkėjų. Per ilgai sandėlyje laikyti grūdai gali būti pagrindinis infekcijos židinys. Taip pat reikia nepamiršti, kad grūdus be ventiliacijos ilgesnį laiką galima išsaugoti tik esant ne didesniam nei 16,5 proc. drėgnumui ir gana žemai temperatūrai– iki 10 °C.
Taigi ūkininkams linkiu susitvarkyti sandėlius ir ramiai laukti naujo gausaus derliaus.
Albinas Čaplikas