Liepos 15 dieną Indijos Prekybos ministerija pranešė, kad palyginus su praėjusių metų birželio mėnesiu, svogūnų kaina pakilo net 114 proc, rašo Businessweek.com. Vartotojų kainų infliacija (Consumer price inflation) išaugo 9,9 proc. per 12 mėnesių – ir tai yra didžiausias šuolis tarp BRIC šalių. Kai tuo tarpu Brazilijoje infliacija siekė 6,7 proc., Rusijoje – 6,9 ir tik 2,7 proc. Kinijoje.
Kitų daržovių kainos, pavyzdžiui pomidorų, kainos taip pat kyla. Nors kainos kyla, tačiau jų vartojimas nemažėja. Viena iš priežasčių – daržovės yra vienas pagrindinių ingridientų Mogolų virtuvėje. Metinis jų suvartojimas vienam vartotojui 2009 metais siekė apie 8,2 kg. Remiantis
Nacionalinės svogūnų asociacijos duomenimis, Indija antra pasaulyje (po Kinijos) daugiausia eksportuojanti daržovių šalis.
Tačiau vargu, ar pavyks Indijos piliečiams sulaukti, kada Indijos Vyriausybė uždraus svogūnų eksportą, tam, kad jų užtektų visiems piliečiams.
Ši daržovė atliko svarbų vaidmenį ir šalies politikoje. 1980 metais Kongreso partija laimėjo rinkimus po to, kada savo kampanijos metu aukštą svogūnų kainą įvardijo kaip būtiną spręsti. Kitas pavyzdys, nusakantys svogūnų svarbą Indijos politikoje, nukelia į 1998 metus. Politikas Bharatiya‘s Janata‘s rinkimų kampanijos metu prarado kontrolę Naujajame Delyje, kaip manoma dėl to, kad dėl svogūnų trūkumo jų kaina smarkiai pakilo.
„Aukštos svogūnų kainos kelia stiprų nepasitenkinimą, ypač tarp skurdesnių visuomenės sluoksnių, nes jie jų ypatingai daug suvartoja“, – teigė
,,Businessweek” teigė Viešųjų finansų ir politikos instituto Naujajame Delyje profesorius N.R. Bhanumurthy‘is.
2010 – 2012 metų laikotarpiu Indijos centrinis bankas pakėlė palūkanų normas beveik keturiais procentiniais punktais ir tai šiek tiek sumažino svogūnų kainas šalyje.
Kaip pastebima, Indijoje maisto produktų infliacija yra atspari makroekonominiams pokyčiams. Kai indai tampa turtingesni, jie pradeda vartoti mažiau grūdų ir daugiau vartoja baltymų turtingą maistą – tokių kaip svogūnai ar vištiena. Štai kodėl pastarųjų kaina auga greičiau nei grūdų jau keletą metų.
Indijos gyventojai nors ir mažuose žemės sklypuose, taičiau vis tiek puoselėja svogūnų auginimo tradicijas. Vidutiniškai iš vieno hektarų išauginama apie 14,2 tonų svogūnų. Palyginimui, Kinijoje iš tokio pat ploto išauginama 22 tonos. Pasak specialistų, tai lemia prastos drėkinimo sistemos Indijoje.
Prasta infrastruktūra – kita problema. Indijoje nėra paprasta miestuose gauti daržovių, o kaimuose jų išauginama daugiau – jų nespėjama suvartoti ir jie pradeda pūti dar prieš parduodant.
Svogūnų kainas taip pat stipriai veikia oro sąlygos. Pastebima, kad lietingiausiais metais svogūnų kainos smarkiai kyla.