Prekybos centro prieigose vėl padvelks jūros dvasia. Šį savaitgalį kartu su rudens gėrybių muge sugrįžta žvejai su šviežia žuvimi. Nuo šiol jos bus galima įsigyti kiekvieną šeštadienį nuo 8 iki 14 val.
Šiauliečių stalui žuvies atveš Klaipėdos bendrovė „Stekutis“. Žvejai žada net 5 rūšių jūros gėrybių. „Žuvų asortimentas labiausiai priklauso nuo oro sąlygų – jei jūra audringa, žvejoti Baltijoje sudėtinga, tad laimikis būna mažas. Esant geroms oro sąlygoms, sugauname menkių, plekšnių, otų, strimėlių, sterkų“, – pasakojo Algimantas Rudys, bendrovės direktorius.
Pasak prekybos centro vadovės Rūtos Iždonienės, prekyba šviežia žuvimi „Bruklino“ kieme atnaujinta ir žmonių pageidavimu: „Nuolat kas nors vis teiraujasi, kada vėl bus šviežios žuvies.“
Kainos nesikandžios
Žvejai tikina, kad prekyvietėje šalia „Bruklino“ žuvų kaina bus mažesnė nei prekybos centruose ir turguje. Kilogramas menkių kainuos apie 7-8, plekšnių – apie 3-5, otų – apie 15-16, sterkų – apie 16-17 litų.
Beveik 80 proc. sugautos žuvies pagal galiojančius įstatymus žvejai privalo parduoti Žuvininkystės produktų aukcione, tad parduoti turguose ir mugėse lieka apie 20 proc., t. y. apie 25-28 tonų žuvų.
Rekomenduoja valgyti žuvį
Iš Klaipėdos krašto kilęs A. Rudys, žvejojantis ir pats valgantis žuvį daugiau kaip 20 m., rekomenduoja valgyti daugiau žuvies nei mėsos, nes šis jūros produktas yra sveikesnis: „Juk žuvys auga natūraliai, nėra maitinamos pašarais su įvairiais priedais.“ Daugiausia parduodama menkių ir kitų pigesnių žuvų, nes kai kurių rūšių žuvų kaina jau didesnė nei mėsos.
Nors kalbama, kad Baltijos jūroje žuvų, ypač menkių, mažėja, žvejai nesiskundžia. „Daugiau sugauname mažų žuvų ir menkių. Jos – pagrindinis mūsų laimikis“, – sako bendrovės „Stekutis“ vadovas.
Sugauta žuvis iškart apdorojama laive – skrodžiama, plaunama, sudedama į dėžes ir apiberiama ledu. Ant prekystalių produkcija patenka mažiau nei po paros, nors laikantis higienos normų šviežia žuvis taip gali būti laikoma iki 6 parų.
Dalins receptus
Pirkėjams, kurie domisi, kaip skaniai pagaminti žuvį, pardavėjai paruošė skrajutes su receptais. Tačiau, anot žvejo, skaniausia yra šviežia žuvis, paprasčiausiai pabarstyta druska, pipirais, apvoliota miltuose ir pakepta aliejuje.
Bendrovė „Stekutis“ šviežiomis Baltijos jūros ir Kuršių marių žuvimis kiekvieną šeštadienį ketina prekiauti ir žiemą, nes, anot A. Rudžio, šviežios žuvies poreikis yra didelis. „Prie prekystalio kaipmat išsirikiuoja eilutė. Būna, kad dėl paskutinės menkės pirkėjai net susipeša“, – linksmai šyptelėjo klaipėdietis.