Europoje kiekvienais metais šiukšlyne atsiduria beveik 90 mln. tonų maisto produktų. Tai trečiadienį Briuselyje paskelbė Europos Komisija.
Kiekvienas Europos Sąjungos (ES) pilietis per metus išmeta vidutiniškai 179 kg nesuvalgytų vaisių, daržovių, mėsos ir kitų maisto produktų.
„Ši aplinkybė yra stebinantis neefektyvaus išteklių naudojimo pavyzdys“, – sakė ES komisaras Johnas Dallis. Komisija dėmesį į šią problemą atkreipė Maisto produktų saugumo dienos, kuri bus minima ketvirtadienį, proga.
ES finansuotas tyrimas parodė, kad 42 proc. visų išmetamų maisto produktų tenka privatiems namų ūkiams. 39 proc. išmetama gamintojų, 14 proc. – gastronomijoje ir 5 proc. – mažmeninėje prekyboje.
Maisto produktai, be kita ko, išmetami dėl per didelių jų gamybos kiekių, netinkamo laikymo ar prasto vartotojų pirkinių planavimo. Be to, pavyzdžiui, dalis pomidorų ar bulvių net nepatenka į prekybą, nes jų forma ar spalva neatitinka prekybininkų reikalavimų.