Didžiausias dėmesys įvežamiems grybams ir uogoms
Į Lietuvą įvežamai produkcijai nuolat vykdoma radiologinė laboratorinė kontrolė – kasmet ištiriama maždaug tūkstantis augalinio aliejaus, riebalų, miško grybų ir uogų, sulčių, konditerijos ir kitų importuojamų gaminių, taip pat pašarų ir jų žaliavų mėginių. Didžiausias dėmesys skiriamas įvežamų iš Baltarusijos miško grybų ir iš
Ukrainos – miško uogų siuntoms.
„2002 – 2013 m. tirtuose importuojamuose grybuose radioaktyvaus cezio (radioaktyvios medžiagos, kuri kaupiasi grybuose) aktyvumas neviršijo didžiausių leistinų lygių. Paskutinį kartą šios medžiagos koncentracijos viršijo leidžiamą lygį 2008 m. dvejose mėlynių siuntose. Uogos buvo grąžintos tiekėjams“, - sako NMVRVI Radiologinių tyrimų skyriaus vedėjas Pranas Drulia.
Grybai ir uogos daugeliui medžiojamų gyvūnų – svarbi mitybos raciono dalis, todėl tų žvėrių, kurie suėda radioaktyviomis medžiagomis užkrėstų miško gėrybių, mėsoje randama radioaktyvaus cezio. Dėl to skerdena taip pat yra radiologiškai tikrinama. Pernai Šilutės rajone Kintų miške sumedžioto šerno raumenyje rasta 328 Bq/kg, o Jurbarko rajone, Montvilų girininkijoje - 286 Bq/kg cezio koncentracija. „Nors šio radionuklido aktyvumai neviršijo leistino 600 Bq/kg lygio, tačiau, tai liudija, kad šios medžiagos ilgai išsilaiko mus supančioje aplinkoje“, - pabrėžia P.Drulia.
Tuo tarpu, vietinės kilmės maisto produktų – jautienos, kiaulienos, paukštienos, pieno, tvenkinių žuvų, kiaušinių, tarša radioaktyviomis medžiagomis nuo 1988 m. iki 2013 m. tirtuose mėginiuose neviršijo didžiausių leidžiamų koncentracijų.
Tiriamos visos siuntoms, įvežamas iš Japonijos
Prieš trejus metus įvykiai Japonijos Fukušimos AE privertė pasaulį dar sykį suklusti dėl branduolinės energetikos keliamo pavojaus. Siekiant apsaugoti vartotojus, Europos Komisija sugriežtino žuvų kontrolę dėl radioaktyvios taršos – tikrinamos žuvys, sugautos netoli Japonijos krantų ir kituose žvejybos plotuose. NMVRVI nuo 2011 m. kovo mėnesio atlieka visų siuntų, įvežamų iš Japonijos radioaktyvios taršos laboratorinę kontrolę. Tikrinami maisto papildai, jūros kopūstai, jūržolės, žuvys.
„Importuotuose iš kitų šalių maisto produktuose padidintos radioaktyvios taršos, kuri galimai būtų siejama su įvykiais Japonijoje, nepastebėta. 2011 m. Lietuva gavo tik vieną skubų pranešimą apie iš Japonijos į Prancūziją įvežtą žaliąją arbatą, kurios radioaktyvioji tarša viršijo leistinus lygius. 2012-2014 m. tirtuose produktuose, kurie įvežami iš Japonijos į mūsų šalį, radiacinė tarša nenustatyta“, - sako P.Drulia.