Buvusio karinio miestelio Kairiuose (Šiaulių raj.) trijų hektarų teritorija po kelių savaičių, pasibaigus griovimo darbams, bus paruošta kitąmet prasidėsiančiai šaldytos žuvies perdirbimo įmonės su logistikos centru statybai.
Šiaulietis verslininkas, radęs partnerį Ispanijoje, tieksiantį žuvį, ir partnerį Rusijoje, pirksiantį jau paruoštą produktą, pasiruošęs užpildyti šią žuvies perdirbimo verslo spragą Lietuvos paslaugų rinkoje. Planuojama, kad nuo 2011 metų žuvis į Kairius jau bus atvežama šaldyta, čia bus perdirbama, sufasuojama taip, kaip klientas pageidaus. Įmonė žada nenaudoti procese jokių dujų, konservantų, skonio stipriklių. Gamybos procesas bus ekologiškas – be atliekų ir taupantis energijos resursus. Patalpos bus šildomos ir karštas vanduo bus gaunamas iš šaldiklių skleidžiamos šilumos. Gamykloje planuojama įdarbinti pusšimtį Šiaulių rajono gyventojų. Iš viso investicija kainuos daugiau nei 20 milijonų litų, beveik pusę sumos – 9,3 milijono - įmonė gaus iš Europos fondų.
Į paramą žuvininkystei gali pretenduoti ir smulkūs žvejai, ir dideli žuvies ūkiai. Ar paramos mechanizmas neišstumia iš rinkos smulkiųjų žvejų ir žvejybos, amato ir neperduoda visų išteklių monopolininkams, linkusiems tik eksportuoti - politinis klausimas.
Iš viso žuvininkystės sektoriui Lietuvoje skirti 233 milijonai. Kol kas be konkurencijos išdalyti tik 94 milijonai. Šiaulių apskrityje europinę paramą yra gavę ir senieji žuvų ūkiai "Šventjonis" ir "ŠiloPavėžupis".
Asta Šiukšterienė