• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausį kauniečiai už patalpų šildymo paslaugą, kurią jiems teikia miesto savivaldybės įsteigta "Kauno energijos" bendrovė, mokės beveik trimis procentais mažiau nei ankstesnį mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdydama Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nutarimus, numatančius tiekiamos šilumos kainų pasikeitimus kas mėnesį, jeigu keičiasi kuro ir (ar) perkamos šilumos kainos, AB "Kauno energija" savo sprendimu, nuo 2012 m. gruodžio 1 d. nustatė galutinę vienanarę gyventojams centralizuotai tiekiamos šilumos kainą. Ji sieks 29,06 ct/kWh (be PVM). Ankstesnė šilumos kaina - 29,87 ct/kWh (be PVM)

REKLAMA

Truputį mažėja ir "Kauno energijos" tiekiamo karšto vandens kaina kauniečiams bei kitų Kauno regiono vietovių gyventojams. Tiesa, mokėti tenka ne tik už paslaugą: gyventojams už šilumą ir karštą vandenį taikomas 9 proc. pridėtines vertės mokesčio tarifas.

ELTA primena, jog iš didžiųjų Lietuvos miestų Kaune centralizuotai tiekiama šiluma kainuoja brangiausiai. Ir taip yra jau ne vienerius metus

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, 2010-iesiems baigiantis, kauniečiams buvo nustatyta tokia šilumos kaina - 25,80 ct/kWh. Pastaraisiais metais šilumos kilovatvalandė kauniečiams brango ne cento dalimis, bet centais, iš kurių per mėnesį vartotojui susidaro šimtai bei daugiau litų išlaidų už šildymą. Didesnių pasikeitimų nesimato, nors šilumos rinkoje Kaune jau yra ir naujų energijos gamintojų, kurie vystyti gamybos bent artimiausiu metu neskuba, kol miestas neatsikratęs priklausomybės nuo "Gazprom".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2003 metais pardavus "Gazpromui" Kauno šiluminę elektrinę, sutartyje buvo numatyta, jog UAB "Kauno energija" 15 metų privalės pirkti iš Kauno termofikacijos elektrinės ne mažiau kaip 80 proc. prie Kauno integruoto tinklo prijungtų vartotojų per metus sunaudojamos šilumos. Savo ruožtu naujasis elektrinės savininkas per tą laiką įsipareigojo investuoti į Kauno šilumos ūkį apie 400 mln. litų.

Savo pažadus "Gazprom" pamiršo. Tiesa, pirmus metus, kai elektrinė buvo parduota, šilumos kaina nebuvo smarkiai didinama, tačiau 2009 metais Lietuvoje įsigaliojus naujam Šilumos ūkio įstatymui, kauniečiams šilumos kaina išaugo net dviem trečdaliais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų