Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Šalia Panevėžio, Paįstryje gyvenanti Teresė parodė savo vištų sudėtus ypatingus kiaušinius – spalvotais lukštais. Jais dalijasi su kaimynais. Sau, Velykoms moteris kol kas kiaušinių nekaupia.
„Na, kiek mums dviems reikia. Po du kiaušinius suvalgom ir daugiau nenorim. O kad jų ten prisidažyti visą krūvą, kur paskui dėti? Išmest gaila, valgyt nenori. Aš prieš porą, trejetą dienų jau tų kiaušinių pasirenku“, – kalbėjo moteris.
Bet neslepia, kad tie, kam reikia jos vištų kiaušinių, jau ateina ir prašo jų Velykoms. Tik štai Teresė įsitikinusi – kiaušiniai toks produktas, kurio nereikėtų iš anksto kaupti. Nebent gudraujant – kai vištos žiemą poilsiauja ir kiaušinių beveik nededa arba deda mažiau, dažnas juos išsaugo naujovišku būdu.
„Žmonės šaldo tuos kiaušinius. Juos išrengia iš lukšto ir deda į tokius, kaip ledams, pavyzdžiui, ir užšaldo, paskui vartoja. Nes žiemą tų kiaušinių – trūkumas“, – teigė Teresė Jačionytė.
Paklausiausi – balti kiaušiniai
Bet tokių kiaušinių nenumarginsi, kaip juokauja prekybos centre Velykoms kiaušinių jau besidairantys vilniečiai. Vilnietė Romena uoliai apžiūrinėja dėžutes, jų reikės trijų, nes Velykoms šeima paprastai perka trisdešimt baltų.
„Visą laiką savaitę prieš nusiperku. – Kodėl balti? – Todėl, kad gražiau nusidažo“, – tikino moteris.
Prekybininkai sako, kad šiomis dienomis ieškančių baltų ir kitokios spalvos kiaušinių – apstu. Tad prekybos centrų darbuotojai raitojasi rankoves ir pirkėjams vos spėja tiekti kiaušinius. Iš viso šventiniam laikotarpiui jų paruošia net ne vieną milijoną.
„Velykų pirkiniai jau prasidėjo dar tikriausiai balandžio pradžioje, tačiau didžiausi kiaušinių pardavimai būna būtent šią savaitę, kai pirkėjai į krepšelius ir vežimėlius kraunasi ne po vieną, o po dvi, kartais ir daugiau dėžučių“, – teigė „IKI“ atstovė Gintarė Kitovė.
Ir perka žmonės dažniausiai baltus kiaušinius.
„Mūsų duomenimis, apie 70 proc. kiaušinių būtent yra balti kiaušiniai, kurių žmonės ieško Velykoms. Taip pat galiu pastebėti, kad prieš Velykas labai išpopuliarėjo putpelių kiaušiniai. Jie mažiukai, margi, juos užtenka paprastai marginti. Jų paklausa prieš Velykas iškyla ne vieną kartą“, – pasakojo G. Kitovė.
Patarė, kaip tinkamai išvirti
Kad ir kokius kiaušinius išsirinktume, Valstybinės maisto ir Veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) atstovai sako, dabar kaip tik pats laikas pirkti kiaušinius. Kiaušiniai po padėjimo galioja dvidešimt aštuonias dienas. Tad galime drąsiai pirkti, svarbu tinkamai juos laikyti.
„Rekomenduojama laikyti šaldytuve, bet ne lentynėlėje, kaip mėgstam sudėti, nes atidarinėjam duris, temperatūros skirtumai, o normaliai sudėti lentynoje ir dėžutėje, nes matysime galiojimo terminą“, – patarė VMVT atstovė Indra Urbonavičiūtė.
Jeigu jau nepasitikime, galime drąsiai patikrinti, šviežias kiaušinis ar senas.
„Paimkime stiklinę vandens, įsipilkime, paleiskime kiaušinį, jeigu tai senas kiaušinis, jis pakils į viršų“, – paaiškino I. Urbonavičiūtė.
Dietologai sako, kad kiaušiniai – turtingas maistinėmis medžiagomis produktas, bet daug jų valgyti vienu kartu nereikėtų. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės dietologė sako, kad vienu metu geriausia suvalgyti ne daugiau nei tris kiaušinius. Ir virti ilgai jų nereikėtų. Pervirtame kiaušinyje nelieka dalies maistinių medžiagų ir toks kiaušinis sunkiau virškinamas.
„Jeigu norime gauti skanų produktą, virtą kaušinį, kuris maksimaliai išlaikytų maistines medžiagas, tai virimo trukmė yra 3–5 minutės“, – teigė dietologė Daiva Pipiraitė Lazarevičienė.
Ir laikyti ilgai virto kiaušinio irgi nereikėtų. Jį geriau suvartoti per parą, idealiausia – per dvi valandas nuo virimo.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.

























































































































































































































































