Moliūgų sėklos – apsauga nuo negalavimų
Šiuo metu karaliaujančią rudeninę gėrybę – moliūgą vertėtų į savo valgiaraštį įtraukti gana dažnai. Šių daržovių minkštime gausu įvairiausių vitaminų bei organizmui naudingų savybių, kaip akių, odos, kaulų apsauga nuo senėjimo, nervų sistemos reguliavimas, atsparumas nuo virusų bei bakterijų ir panašiai. Tačiau ruošiant moliūgą esame įpratę išmesti sėklas, kurios yra puikus mineralų šaltinis. Jose esantis gausus B ir K vitaminų kiekis reikalingas išsaugoti sveikus kaulus bei naudingas kraujo krešėjimui. Moliūgų sėklos stabdo akmenų formavimąsi inkstuose, mažina cholesterolio kiekį, apsaugo nuo onkologinių ligų.
Pirmiausia prieš ruošiant moliūgų sėklas, jas rekomenduojama užmerkti kelioms valandoms ar palikti mirkti per naktį. Vėliau kepinti orkaitėje kol išdžius ir gražiai apskrus. Prieš kepinant, sėklas galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, druska ar kitais pasirinktais prieskoniais. Pagamintas užkandis ne tik skanus, bet itin sveikas ir naudingas sveikatai.
Šiukšlių dėžėje atsiduriantys vitaminai
Viena populiariausių daržovių, kurias vartojame kasdien – morkos. Įprastai šių daržovių lapus nupjauname ir išmetame į šiukšlių dėžę, palikdami tik šakniavaisį, pasirodo – be reikalo. Morkų lapuose gausu įvairių vitaminų bei mineralų, naudingų mūsų sveikatai.
Morkų lapai nereikalauja sudėtingo paruošimo, juos pakanka užpilti karštu vandeniu ir palaikyti kelias minutes, taip jie praranda kartumą. Lapus galima dėti į salotas, sriubas, marinuojant daržoves ar kur tik sugalvosite. Šie vartojami valant inkstus, gydantis nuo jų uždegimo, taip pat morkų lapai itin gerina kraujagyslių veiklą.
Dar vienas būdas panaudoti minėtų daržovių lapus – juos susmulkinti ir sudžiovinti. Tokiu būdu galėsite gerti arbatą, kuri valo kraują, gerina regėjimą, naudinga peršalus ar, tiesiog, atstatant nusilpusį organizmą.
Taip pat ridikėliai - juose gausu C, B1, B2 vitaminų, įvairių fermentų, kalio, natrio, geležies bei baltymų, tačiau mūsų išmetamuose ridikėlių lapuose vitaminų ir mineralinių medžiagų galime rasti kur kas daugiau. Juose vitamino C beveik dešimt kartų daugiau nei pačiuose šakniavaisiuose, taip pat lapai turtingi kalio, geležies, natrio ir fosforo.
Paruošti juos valgymui taip pat labai paprasta. Visų ridikėlių lapai tinkami virimui ir troškinimui. Jauni susmulkinti lapai dedami į salotas, sriubas, įvairius garnyrus ar padažus. Be to, iš ridikėlių lapų verdamos gardžius sriubos.