Visai ne jautienos kepsnys. Bet gal net sveikesnis ir naudingesnis maistas. Svirpliai keptuvėje skrudinami mūsų kaimyninės Lenkijos, Vroclavo gamtos mokslų universitete, ir ne šiaip dėl smalsumo. Mokslininkai skaičiuoja, kad iki 2050 m. Žemėje žmonių populiacija išaugs 34 proc. ir mums visiems reikės 70 proc. daugiau maisto. Įvairūs vabalai gali tiesiog neišvengiamai gulti ant mūsų lėkščių.
Be to, svirplius ar lervas galima maitinti tuo, kas lieka nuo mūsų stalo – taip ir atliekų būtų mažiau. Kuklios ir vandens sąnaudos. Pasak lenkų mokslininkų, vabalų skonis irgi neturėtų atbaidyti. Pavyzdžiui, skrudinti svirpliai primena keptą vištieną.
Vabalais ant stalo esą bus patenkinti ir sveiko maisto mėgėjai, be to, užsiauginti vabalų kiekvienas galės tiesiog namie.
Svirplių mišraine ir lervų šokoladiniu pyragu lenkų mokslininkės pavaišino ir praeivius.
O jei lenkams vabalų netyčia pritrūktų – mielai jiems pagelbėtų perujiečiai. Peru, Čiklajo mieste, dabar tikras svirplių antplūdis. Gyventojai skundžiasi negalintys nei miegoti, nei vesti vaikų į mokyklas – pastarosios dėl neaprėpiamos gausybės vabzdžių uždarytos. Vietos valdžia tikina, kad svirpliai neplatina jokių ligų, o jų priviso dėl padidėjusios drėgmės ir karščio. Jei Peru miesto gyventojai vadovautųsi lenkų mokslininkų pavyzdžiu – ko gero, jiems dar ilgai nereikėtų rūpintis maistu.
Plačiau apie tai TV3 reportaže