Europiečiai labai įtariai žiūri į maistą, kuriame naudojami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), nors daug kur pasaulyje tai nesukelia jokių emocijų.
Aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ ragina Europos Sąjungą (ES) uždrausti naudoti genetiškai modifikuotus javus maisto produktuose, parduodamuose bloko šalyse. Šios savaitės pradžioje aktyvistai dėl genetiškai modifikuoto maisto surengė protestą prie Europos Komisijos (EK) pastato Briuselyje. Jie tvirtina, kad tokie produktai kelia „nenuspėjamą riziką“ vartotojams ir aplinkai, jų poveikiui nustatyti reikia daugiau tyrimų. Europa turėtų uždrausti tokius produktus bent jau kol bus pajėgi ištirti galimą pavojų.
27 ES šalių aplinkosaugos ministrai gruodžio 4 dieną diskutuos, kaip įteisinti genetiškai modifikuotus produktus ateityje. Spalį EK leido visoms ES narėms importuoti genetiškai modifikuotos medvilnės sėklas ateinančius 10 metų. Šios sėklos, žymimos LLCotton25, importuojamos į ES rinkas ir naudojamos maisto produktų bei gyvulių pašarų pramonėje. Modifikuota medvilnė auginama ne ES šalyse.
Pagal ES įstatymus genetiškai modifikuoti produktai leidžiami, kai ministrai tam tikrą laiką negali susitarti. Nuo 2004 metų EK jau įteisino virtinę tokių produktų - beveik visus grūdus - tuo piktindama žaliųjų judėjimo grupes.
Genetiškai modifikuoti produktai nėra uždrausti tokiose pasaulio šalyse kaip Brazilija, Argentina ar JAV, kurios eksportuoja šiuos produktus ir Japonijoje, Pietų Korėjoje, kurios juos gausiai importuoja.
ES žemės ūkio komisarė Mariann Fischer Boel priversta pripažinti: „Gyvenu visuomenėje, kur į genetiškai modifikuotus produktus žvelgiama įtariai: vadovaujantis ne mokslu, o emocijomis. Tai - faktas. Negali it strutis įkišti galvos į smėlį.“