Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
× Pranešti klaidą
Jei gyvulius fermose maitintų žole-šienu, tai tokių problemų nekiltų. Dabar gyvuliai šeriami kukurūzais, grūdais, kai jų skrandžiuose, dėl nesugebėjimo suvirškinti jiems neįprasto maisto, pradeda veistis bakterijos, kas daroma? Šeriama antibiotikais.. Na, ir dabar ne tik turime naują bakteriją, bet ir antibiotikai nebeveiksmingi.. Tos fermos jau nebegali vadintis fermomis, ten mėsos gamyklos, kur gyvuliai išgyvena neįsivaizduojamą skausmą (aišku dauguma žmonių apie tai net nenutuokia, nes mano kad ta mėsytė kaip ir pas močiutę kaime gaunama..), jau nekalbant kiek bakterijų,streso hormonų toje mėsoje.. Ir visa tai poto atsiduria ant stalo.. prie kurio sėdi vaikai, tėvai, draugai.. Na, skanių šašlykų !
Visai kas kita, kai gyvuliai auginami su pagarba, šeriami jiems įprastu maistu, kai mato saulę, kontaktuoja vienas su kitu, kai pvz.: kiaulės garde turi galimybę pasikapstyti, pažaisti su kitomis savo draugėmis, kai...
Visai kas kita, kai gyvuliai auginami su pagarba, šeriami jiems įprastu maistu, kai mato saulę, kontaktuoja vienas su kitu, kai pvz.: kiaulės garde turi galimybę pasikapstyti, pažaisti su kitomis savo draugėmis, kai...
Kokia sunkią ligą sukeliančios E. coli bakterijos pasirodymo priežastis?
Per keturias savaites nuo šios bakterijos sukeltos ligos istorijos pradžios susirgo tūkstantis septyni šimtai trisdešimt žmonių, daugiausiai apie Hamburgo uostą Vokietijoje. Iš jų net 520 turėjo rimčiausią ligos komplikaciją, vadinamą hemolitiniu ureminiu sindromu. Aštuoniolika žmonių mirė.
Dideli skaičiai šių bakterijų gyvena grūdais šeriamų karvių žarnyne. Iš ten jos patenka į jautieną bei daržoves, ypač dažnai žmonės užsikrečia nuo špinatų bei salotų. Ligos su epicentru Hamburge sukelėjas turi neįprastai ilgą inkubacinį periodą - net dvyliką dienų nepastebimi jokie ligos požymiai. Todėl šaltinis šiuo atveju dar nerastas.
Šeši E. coli bakterijos štamai dažniausiai sukelia tokias ligas. Grūdais šeriamos sveikos karvės pastoviai gauna nedidelį antibiotikų kiekį, kad nesusirgtų nuo šios neįprastos karvėms dietos.Todėl šios bakterijos įgauna dar atsparumą antibiotikams.
Paprasčiausias būdas apsisaugoti ligos protrūkio metu - valgyti ne žemesnėje negu 71°C temperatūroje apdorotą maistą, tinkamai plauti rankas ir indus. Ir valstybės lygiu įmanomos kovos su šia liga priemonės. Verta kruopščiau produktus tirti, uždraudžiant pardavinėti maistą , kuriame randami tie toksiški E. coli štamai. Galima stengtis sumažinti galimybę apkrėsti mėsą skerdyklose, daržoves laukuose, ar užterštu vandeniu, bei kitokio paruošimo prekybai metu. Reikėtų plačiau panaudoti Danijos patirtį, kai ūkininkai padidina šieno kiekį karvių pašare, sumažindami E. coli bakterijų skaičių tų karvių žarnyne, bei nustodami duoti antibiotikus sveikiems galvijams. Visos šios priemonės pabrangina daržoves, mėsą bei pieno produktus, bet daro mūsų stalo gėrybes saugesnėmis.
Per keturias savaites nuo šios bakterijos sukeltos ligos istorijos pradžios susirgo tūkstantis septyni šimtai trisdešimt žmonių, daugiausiai apie Hamburgo uostą Vokietijoje. Iš jų net 520 turėjo rimčiausią ligos komplikaciją, vadinamą hemolitiniu ureminiu sindromu. Aštuoniolika žmonių mirė.
Dideli skaičiai šių bakterijų gyvena grūdais šeriamų karvių žarnyne. Iš ten jos patenka į jautieną bei daržoves, ypač dažnai žmonės užsikrečia nuo špinatų bei salotų. Ligos su epicentru Hamburge sukelėjas turi neįprastai ilgą inkubacinį periodą - net dvyliką dienų nepastebimi jokie ligos požymiai. Todėl šaltinis šiuo atveju dar nerastas.
Šeši E. coli bakterijos štamai dažniausiai sukelia tokias ligas. Grūdais šeriamos sveikos karvės pastoviai gauna nedidelį antibiotikų kiekį, kad nesusirgtų nuo šios neįprastos karvėms dietos.Todėl šios bakterijos įgauna dar atsparumą antibiotikams.
Paprasčiausias būdas apsisaugoti ligos protrūkio metu - valgyti ne žemesnėje negu 71°C temperatūroje apdorotą maistą, tinkamai plauti rankas ir indus. Ir valstybės lygiu įmanomos kovos su šia liga priemonės. Verta kruopščiau produktus tirti, uždraudžiant pardavinėti maistą , kuriame randami tie toksiški E. coli štamai. Galima stengtis sumažinti galimybę apkrėsti mėsą skerdyklose, daržoves laukuose, ar užterštu vandeniu, bei kitokio paruošimo prekybai metu. Reikėtų plačiau panaudoti Danijos patirtį, kai ūkininkai padidina šieno kiekį karvių pašare, sumažindami E. coli bakterijų skaičių tų karvių žarnyne, bei nustodami duoti antibiotikus sveikiems galvijams. Visos šios priemonės pabrangina daržoves, mėsą bei pieno produktus, bet daro mūsų stalo gėrybes saugesnėmis.
O gal tai teroristu ataka?
REKLAMA
REKLAMA
Mutantas E.coli jau D. Britanijoje: septyni užsikrėtimo atvejai