Vyšnios vertinamos ne vien dėl to, kad anksti sunoksta, bet ir dėl turtingos cheminės sudėties. Sultingos, saldžiarūgštės vyšnių uogos – tikra biologiškai aktyvių medžiagų bomba, apsauganti ne tik nuo priešlaikinio senėjimo, bet migrenos.
Vyšniose gausu vitamino C, geležies, cinko, vario, mangano, kalio. Šios uogos – stiprių antioksidantų flavonoidų talpykla. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vyšnios padeda kovoti su vėžiu, neurologinėmis ligomis, ankstyvu diabetu. Taip pat apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo, todėl dažnai vadinamos grožį puosėlėjančiu maistu. Šios uogos puikiai tinka laikantis dietos, ar iškrovų dienomis, kadangi viename kupiname puodelyje yra tik apie 74 kalorijos. Vyšniose mažai riebalų, tačiau gausu vandens, tad jos puikiai tinka vietoje deserto norintiems sulieknėti.
Šios uogos padeda sumažinti įvairius kūno skausmus, tarp jų ir galvos. Gelbsti gydant artritą, podagrą. Vyšnios yra naudingos gydant bronchitą, kokliušą, astmą, nervų dispepsiją ir lėtinį viduriavimą. Uogose yra melatonino, kuris užtikrina kokybišką miegą, užkerta kelią atminties praradimui. Didelis kiekis organinių rūgščių - obuolių, citrinų, pieno, rūgštynių, chino, chlorogeno - uogoms suteikia maloniai saldžiarūgštj prieskonį. Vyšnių lapai nepakeičiami rauginant daržoves, jų dedama į kai kurias gydomąsias arbatas. Svarbu
Sezono metu šviežias vyšnias neribojant gali valgyti sveiki bet kokio amžiaus žmonės. Savo racione jas riboti reikėtų tik sergant hiperacidiniu gastritu, turint skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opą. Receptai Vyšnių pyragas Reikės: Tešlai: 200 g miltų, 50 g bulvių krakmolo, 0,5 pakelio kepimo miltelių, 125 g minkšto sviesto, 1 pakelio vanilinio cukraus, 3 kiaušinių, žiupsnelio druskos, 3 šaukštų pieno. Įdarui: 200 g liesos varškės, 100 g cukraus, 1 šaukšto želatinos, 50 g grietinėlės, Saujos vyšnių be kauliukų. Miltus ir krakmolą sumaišykite kartu su kepimo milteliais. Sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi bei nuolat maišant, įmuškite kiaušinius. Įberkite druskos, suberkite miltus ir supilkite pieną. Gerai išmaišytą tešlą paskirstykite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite apie 20 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Varškę sumaišykite su 75 gramais cukraus. Želatinos lapelius pamirkykite šaltame vandenyje, nuvarvinkite ir pašildykite ant ugnies, kad ištirptų. Pilkite po šaukštelį ir varškę ir nuolat maišykite. Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakite iki standžių putų ir dėkite į varškę. Gautą masę paskleiskite ant atvėsusio iškepusio pyrago pado. Vyšnias išdėliokite ant varškės ir dėkite pyragą į šaldytuvą, kad sustingtų. Skanaus! Kreminis vyšnių desertas Reikės: 500 ml riebios grietinės, 100 g cukraus, 1 citrinos, nutarkuotų pusės citrinos žievelių, 2 šaukštelių želatinos, 4 kiaušinių, 1 žiupsnelio vanilinio cukraus, 200 g vyšnių, 2 šaukštelių cukraus. Želatiną užmerkite ir palikite, kad išbrinktų. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius išplakite iki vientisos masės su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Į ištirpintą želatiną supilkite trynių plakinį ir nuolat maišydami kaitinkite kol cukrus ištirps ir masė pasidarys vientisa. Ataušinkite. Grietinę sukrėskite į gilų dubenį, suberkite sutarkuotas citrinų žieveles ir šluotele po truputį įplakite trynių ir želatinos masę. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į grietinės masę. Pudingą su milteliniu cukrumi apibarstytomis vyšniomis sluoksniuokite į stiklinius indelius ir per naktį palaikykite šaldytuve. Skanaus!