Motinos pienas kūdikiui – nepakeičiamas maistas. Tai – unikalus produktas. Į jo sudėtį įeina netgi medžiagos, pagerinančios vaikelio miegą. Vis dėlto jo nauda kūdikiui priklauso nuo mamos mitybos raciono.
Motinos pienas lengvais virškinamas ir turi visus būtinus vitaminus, mineralus bei baltymus (laktoferiną, imunoglobuliną, neukleotidus ir kt.). Šie baltymai užtikrina apsauginę funkciją prieš patogeninius organizmus ir formuoja mažylio imunitetą. Motinos pienas nuo 2 iki 4 kartų sumažina infekcijos atsiradimą kūdikiui. Maitinimas krūtimi turi ypatingos įtakos fiziniam, emociniam ir psichiniam vaiko vystymuisi, jo elgesio formavimuisi, neigiamo poveikio faktorių atsparumui.
Maitinimas krūtimi naudingas mamytei: po gimdymo jos organizmas greičiau atsistato. Krūtimi maitinančios moters organizmas gamina specialų hormoną oksitociną, kuris turi teigiamą poveikį gimdos tonuso atsistatymui. Baltymai motinos piene praktiškai nepriklauso nuo baltymų kiekio, kurį suvalgo mama, o štai riebalų, vitaminų ir mineralų kiekis gali svyruoti, priklausomai nuo motinos raciono.
Kuomet vaikučiui būna negerai nuo mamos maisto
Mamai būtina suprasti, kad produktai, kuriuos ji valgo, su pienu patenka į kūdikio organizmą. Vieni sustiprina meteorizmą ir dieglius, kiti gali sukelti alergiją. Kad neišprovokuoti alerginės reakcijos, reikia atsisakyti šokolado, medaus, citrusinių vaisių, rūkytų, vytintų produktų bei dešrų gaminių. Kad nepakenktumėte kūdikiui, taip pat rekomenduojama nevartoti žarnyną dirginančių medžiagų: vynuogių, didelio cukraus kiekio, konditerijos gaminių, sūrelių, saldžių nealkoholinių gėrimų, saldžių košių ir kitų produktų, turinčių didelį cukraus kiekį.
„Dieta“ krūtimi mainančioms
Maitinančiai mamytei tikslinga valgyti 5–6 kartus per dieną, pavyzdžiui, 30 min. prieš kūdikio maitinimą. Gėrimo režimas: motinos pieno kiekis didžiąja dalimi priklauso nuo genetikos. Jei ima trūkti pieno, mamai visų pirma reikia atkreipti dėmesį, kiek ji geria skysčių. Motina turi išgerti 1 litru skysčių daugiau, nei įprastai.
Kaip baltymų šaltinis racione būtinai turi būti mėsa: jautiena, vištiena, neriebi kiauliena, taip pat – žuvis. Pieno produktai organizmą aprūpins kalciu.
Vaisiai: patartina pradėti nuo obuolių, paskui galima vartoti kitas vaisių rūšis, pageidautina tas, kuriose yra minimaliai rūgščių.
Daržovės: Geriausia jas vartoti žalias, o „žydinčias“ dėti į sriubas ar vaisių ragu.
Iš saldumynų geriausia vartoti pastilę, marmeladą, džiovintus vaisius bei uogienę.
Iš miltinių patiekalų rekomenduotini trapūs sausainiai, o tortų, pageidautina, atsisakyti.
Laktaciją padidina vitaminai bei mikroelementai: geležis, jodas, vitaminai C, B1, B2, B6, B12 ir cinkas. Patartina nepamiršti į savo meniu įtraukti ir įvairiausias košes, taip pat sultis, kompotą bei uogas.