Saldžiųjų paprikų parduotuvėse dabar galima nusipirkti ištisus metus. Valgome jas įvairiais būdais. Tačiau ir pjaustydami į mišraines, ir troškindami dažniausiai tik nupjauname uodegėlę bei išimame sėklas. Tuo tarpu šiltesnių Europos kraštų gyventojai, kuriems paprika – tas pats kaip mums bulvė, t. y. nuo Kolumbo laikų pažįstamas ir plačiai vartojamas maisto produktas, jas pirmiausiai nulupa.
Kaip tą padaryti? Populiariausias būdas – nudeginti odelę įkišus paprikas į orkaitę arba padėjus ant liepsnos skirstiklio tiesiai virš ugnies (po to plytelę teks gerokai pašveisti; jei norite to išvengti, uždenkite jos paviršių folija). Apanglėjusi odelė nuvaloma medvilniniu skudurėliu (tinka paprasčiausia indašluostė). Tik po to nupjaunama uodegėlė ir išvalomos sėklos.
Jei norite, galite prieš šią operaciją papriką nuplauti, bet prieš kaitinimą ji jau turi būti sausa. Mat labai svarbu išsaugoti jos natūralias sultis, kitaip valgant ji nebus tokia mėsinga ir skani. Dėl to labiausiai rekomenduojama odelę deginti ant atviros ugnies. Kita vertus, kaitinant orkaitėje išbėga šiek tiek sulčių, kurias tinka panaudoti toliau ruošiant papriką.
Beodės paprikos – žaliava kitiems patiekalams. Skanu jas apkepti orkaitėje naudojant grilių. Tam reikėtų maždaug 1,5 kg paprikų, alyvuogių, česnako, mairūno (kas mėgsta), alyvuogių aliejaus, druskos, maltų duonos džiūvėsėlių.
Nuluptas, išvalytas ir juostelėmis supjaustytas paprikas išdėliokite kepimo inde kartu su alyvuogėmis bei supjaustytu česnaku. Užpilkite aliejaus, pabarstykite druska, prieskoniais, džiūvėsėliais. Kepkite maždaug iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje įjungę grilį, kol paviršius gražiai paskrus. Patiekalą galima valgyti karštą, bet jis skanus ir šaltas.
Ar pastebėjote parduotuvių lentynose balzaminį actą? Tas tamsiai rudas, fasuotas nedidelės talpos buteliukais. Jis labai tinka įprastoms žalioms salotoms pagardinti (jei valgote jas su aliejumi), taip pat visokiems marinatams. Pamėginkite pamarinuoti papriką.
Tam reikės kokių penkių nuluptų paprikų, 2 skiltelių česnako, 3 sriubinių šaukštų cukraus, 1 šaukštelio druskos, 4 sriubinių šaukštų balzaminio acto. Tinka skystis, išsiskyręs orkaitėje kaitinant paprikas.
Supilkite tą skystį į nedidelį puodą ir pavirinkite, kad nugaruotų bei sutirštėtų, pridėkite cukrų, druską, supjaustytą česnaką, actą. Jei skysčio per mažai, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Pavirintas geras 2 minutes marinatas per sietelį užpilamas ant paprikos (ją galite supjaustyti ir stambesniais gabalais, pavyzdžiui puselėmis arba ketvirčiais).
Laikykite paprikas marinate mažiausiai 12 valandų (jei dėsite į šaldytuvą, ypač gerai uždenkite, nes kvapas labai stiprus; geriausiai rasti vietelę balkone ar verandoje, jei lauko temperatūra tinkama). Šitaip pagamintos paprikos tinka kaip garnyras prie sūrio, liesos šaltos mėsos, žuvies.
Giedrė J.