Tikimybė perdirbtos mėsos gaminiuose aptikti žmogaus DNR yra reali, nes mėsos produktų gamybos įmonėse nuolat susižeidžia darbuotojai, mano Pietų Afrikos mokslininkai.
Europoje didelio dėmesio sulaukęs skandalas dėl jautienos ir kitų rūšių mėsos produktuose aptiktos arklių DNR paskatino mokslininkus atkreipti dėmesį į vadinamosios DNR taršos maiste problemą, skelbia britų leidinys „Express.co.uk“. Pietų Afrikos Respublikos (PAR) parlamento komitetas, surengęs šiai problemai skirtus klausimus, iš pakviestų ekspertų išgirdo, kad tikimybė vartoti skirtuose maisto, ypač mėsos, produktuose rasti žmogaus audinių pėdsakų yra visai reali.
Šie klausymai PAR parlamente surengti, kai įvairiose Europos šalyse buvo aptikta mėsos su arklių DNR, sakoma pranešime. Stelenbošo universiteto (PAR) profesorius Louwas Hoffmanas šalies parlamento nariams paaiškino, kad skerdyklose ir mėsinėse dirbantys žmonės neretai susižeidžia, o jų audiniai gali patekti į gaminamus produktus. „Jei tokiais atvejais būtume atlikę produkcijos mėginių DNR tyrimus, ko gero, būtume juose radę žmogaus DNR“, – sakė mokslininkas.
Jis pateikė dar vieną pavyzdį: esą jei mėsinėje atsitiktinai būtų atrinktas mėsos gabalėlis, kurį būtų lietęs mėsą nuo kaulų atskyręs darbuotojas, prieš tai brūkštelėjęs sau per nosį, mikrobiologiniai tyrimo rezultatai esą būtų visiškai kitokie.
Tačiau PAR mitybos specialistai ramina: net jei per DNR tyrimus mėsoje būtų aptikta žmogaus audinių, pvz., kraujo, pėdsakų, tai dar nereiškia, kad tokius produktus pavojinga vartoti.