Dažnai būna, kad visiškai atsitiktinai – važiuojant ryte į darbą ar bėgant miško takeliu – gimsta idėja išbandyti iš pirmos pažiūros galbūt sunkiai derinamus produktus kartu. „Smegenis pravėdinu“ bėgiodama, vaikščiodama Neries pakrante ar važinėdama riedučiais Vingio parke.
Visgi geriausiai tai pavyksta, kai klausydama muzikos išbandau naujas idėjas ar mėgindama pagerinti jau išbandytas virtuvėje. Maisto gaminimas yra mano poilsis ir mano meditacija.
Man patinka stebinti savo artimuosius ir draugus skaniu maistu. Ypatingai, kai gimsta patiekalas iš vos keleto paprastų ingredientų ir nustebina ragaujančius savo skoniu. Vienos vakarienės pas draugus metu, o tiksliau, kai pavalgę vakarienę sėdėjome ir mėgavomės pokalbiu, vienas iš vakarienės dalyvių išsakė mintį, kad visai neblogai būtų saldumynai.
Namų šeimininkė puolė ieškoti, kuo galėtų pavaišinti svečius, kai tuo tarpu jos vyras pasisiūlė nubėgti iki artimiausios parduotuvės nupirkti kažko skanaus. Pamačius bananų kekę ant stalo, paklausiau, ar turės truputį sviesto, cukraus ir stipraus alkoholio. Vos per keletą minučių gimė desertas!
Ingredientai:
* 4 bananai
* keletas šaukštų sviesto
* šaukštas cukraus (rekomenduoju rudą)
* apelsinas
* taurelė brendžio (ar kito stipraus alkoholio - romo, likerio)
Įkaitinus keptuvę ištirpinkite sviestą, subėrus cukrų pamaišykite, kol jis aptirps. Sudėkite išilgai per pusę perpjautus bananus ir kepkite, kol bananai apskrus. Aš juos kepu perpjauta puse žemyn.
Kad bananai gerai apkeptų, šaukštu aplaistau juos susidariusiu padažu. Kai bananai apskrunda ir skysčio, kuriame kepa sumažėja – įpilkite alkoholį ir iš karto pasiruošus degtukus, atsitraukus su keptuve nuo galimai lengvai degių paviršių, padekite alkoholį ir judindami keptuvę palaukite, kol alkoholis išdegs.
Jam išdegus, lieka tik skonis. Grąžinkite keptuvę ant viryklės, perpjovus apelsiną, išspauskite sultis ir dar keletą minučių pakepkite, kol padažas taps vientisas. Desertas paruoštas!
Nepabijokite eksperimentuoti. Vietoje apelsino išbandykite citrinos sultis – bananas yra saldus vaisius, todėl šiek tiek rūgštelės tik papildys jo skonį. Vietoje brendžio išbandykite kitokius stipriuosius gėrimus. Kartą pabandžiau su stipriu citrinų likeriu – jis desertui suteikė kitokį skonį.
Patiekite jį su ledais. Skanaus!
Autorė Gintarė Bėtaitė.