Dabar šio gėrio galima rasti visur. Ir nors iš moliūgų galima pagaminti begalę įvairiausių patiekalų ir netgi panaudoti desertams, mano tradicinis ir pirmas pasirinkimas – sriuba. Nesu sriubų mėgėja, bet moliūgų – labai patinka ir šis paprastas patiekalas dažnas svečias ant mano stalo.
Moliūgas yra ypatingai dėkinga daržovė, ja praturtinta dieta atėjus šaltajam metų laikui rekomenduojama dietologų dėl mažo kaloringumo ir daug naudingų medžiagų. Galima daug liaupsinti šią rudens gėrybę – naudinga ir cholesteroliui mažinti, ir odai gražinti. Jei paprastai –100 g turi vos 23 kcal. Aritmetika paprasta. Gaminimas irgi greitas ir nesudėtingas.
Ingredientai gali būti įvairūs. Mėgstu ją gaminti su džiovintais grybais, maišydama su kitomis daržovėmis – paprikomis, morkomis (su morkomis ji tampa šiek tiek saldesnė). Šįkart gaminsiu su konservuotais pomidorais.
Ingredientai:
* Pusė nedidelio moliūgo (apie 1-1,5 kg) * Skardinė konservuotų pomidorų * Čili pipiras (su sėklytėmis, jei mėgstate aštriau) * Pora svogūnų * Keletas šaukštų sviesto * Alyvuogių aliejus * Druska ir pipirai
Sultiniui:
* Svogūnas * Pora morkų * Keletas lauro lapelių ir nesmulkintų pipirų
Susmulkinkite kubeliais moliūgą, paskleiskite aliejumi pašlakstytoje skardoje ir pakepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20-30 minučių.
Kol kepa moliūgas, užvirinkite keletą litrų vandens, sudėkite perpjautą svogūną, stambiai supjaustytas morkas, lauro lapelius ir pipirus.
Dideliame puode išlydžius keletą šaukštų sviesto, sudėkite smulkintus svogūnus, pakepinkite, kol suminkštės, suberkite smulkintą čili pipirą. Iškepus moliūgo gabalėliams, suberkite ant kepintų svogūnų (supikite kartu ir atsiradusį skystį), įpilkite konservuotus pomidorus ir užpilkite šviežiu daržovių sultiniu, kad apsemtų.
Pagardinkite druska ir pipirais. Po 15-20 virimo sutrinkite trintuve ir patiekite sriubą. Pagardinimui siūlau pabarstyti kepintomis moliūgo sėklomis. Jei mėgstate prieskoningesnius patiekalus, sriubai verdant įberkite truputį sutrinto muskato riešuto ar kardamono.
Maisto tinklaraštininkė