Neseniai žiniasklaidoje pasirodę pranešimai apie Britanijoje pardavinėtus „klonuotus“ maisto produktus, sukėlė nemažai nerimo ir diskusijų. Problema lyg iš mokslinės fantastikos , bet ar ji apskritai verta būti problema?
Kas yra klonas?
Klonas yra tiksli gyvūno ar augalo genetinė kopija, kuri turi identišką DNR (genų grandinę). Pirmasis klonuotas žinduolis buvo avis Doli (Dolly), gimusi 1996 m. Roslino (Roslin) institute, Škotijoje. Tuomet ji išgyveno šešerius metus. Taip pat buvo klonuotos karvės, pelės, kiaulės, avys, katės, šunys, arkliai, mulai. Tačiau klonavimas nėra mokslinis išradimas. Klonai natūraliai egzistuoja ir gamtoje, rašo mirror news.
„Augalai, kurie dauginasi atskiriant šaknis ar stiebus, yra genetinės kopijos. Bulvės, bananai ir vynuogės – tai natūralūs, mums įprasti ir labai dažnai valgomi klonai.
Ar klonuotų produktų Britanijoje yra daug?
Britanijoje klonuota karvė pagimdė 8 veršiukus. Klonuotos karvės embrionai į Jungtinę Karalystę atkeliavo iš JAV. Britanijos Finansinių paslaugų įstaiga (FSA) pranešė, kad dar du klonuoti buliai buvo paskersti mėsai, o mėsa prekyboje pasirodė praėjusių metų liepą (pirmojo buliaus) ir šių metų gegužės pradžioje (antrojo). Taip pat vis dar vyksta tyrimas dėl „klonuoto“ pieno, galimai pasirodžiusio Britanijos prekyboje.
Ar įmanoma atskirti „klonuotą“ mėsą?
„Ne. Klonuota mėsa yra visiškai tokia pati, kaip ir natūrali“, – teigia Roslino Instituto, kuriame buvo klonuota avis Doli, profesorius Grehemas Bulfyldas (Grahame Bulfield).
Jungtinių Amerikos valstijų „Maisto ir vaistų valdyba“ patvirtino, kad klonuotų gyvulių mėsa nesiskiria nuo normalių gyvulių mėsos, tačiau per 2005 metais vykusį tyrimą, išsiaiškino, kad „klonuota“ mėsa yra šiek tiek riebesnė.
Kiek klonuoto maisto šiuo metu yra pardavinėjama Britanijoje?
Nei „Maisto standartų agentūra“, nei aplinkos apsaugos departamentas „Delfra“ negali pateikti tikslių skaičių. Tačiau laikino mažmeninių įmonių susivienijimo atstovas Ričardas Dodas (Richard Dodd) teigia: „Akivaizdu, kad nėra specialios klonuotų gyvūnų, kaip ir genetiškai modifikuotų produktų, paklausos. Tad mažmenininkai paprasčiausiai jų nepardavinėja“.
Iki šiol išsiaiškinta, kad klonuota mėsa buvo naudojama Škotijoje pyragams ir mėsainiams gaminti.
Ar žmonės pritaria klonavimui?
Daugiau nei 60 proc. „Eurobarometro“ atlikto tyrimo respondentų teigė, kad klonavimas, morališku aspektu, yra neigiamas dalykas. Tačiau 58 proc. apklaustųjų palaikytų gyvūnų klonavimą maistui. Daugiau negu pusė tyrimo dalyvių yra nusiteikę skeptiškai ir nenorėtų pirkti klonuotų gyvulių mėsos ar pieno, nors jie ir visiškai nesiskiria nuo natūralių.