„Mados nėra besikeičiančios. Žmonės Lietuvoje ypatingai mėgsta lazdynų riešutus, graikiniai riešutai. Tačiau karaliauja pistacijos, be jokios abejonės. Šių riešutų suvalgoma daugiausiai, bent jau iš mūsų asortimento“, – sako bendrovės direktorius Gražvydas Jukna.
Kokius riešutus tautiečiai labiausiai mėgsta, kokios jų gerosios savybės ir kiek jų per dieną galima suvalgyti paklausinėjome ir mes:
„Migdolai sakyčiau. Jie ir sveikiausi, kiek žinau, tik gal minusas toks, kad sunkiau virškinami ir sotumo jausmas gana trumpas.“
„Valgau, bet negaliu sakyti, kad be jų gyventi negalėčiau. Gal ir turiu, gal tie anakardžiai.“
„Rekomenduojama galbūt saujelę per dieną, ne daugiau, nes yra sočiųjų rūgščių. Kaip užkandis tinka, bet nuolat negalima, nes būsite labai storas.“
„Retkarčiais. Lazdynų.“
„Valgau. Makadamijos. Jie sveiki ar tiesiog skanūs. Mineralų turi.“
Dietologai riešutus vadina energijos užtaisu, kuriame slypi visa paletė naudingų medžiagų. Ir skirtingos rūšys pasižymi ir unikaliomis savybėmis. Štai tautiečių gliaudytos pistacijos naudingiausios dėl vitamino A, reikalingo regėjimui ir odai, jas verta valgyti ir sergantiems kepenų ligomis, tačiau patariama per dieną jų sukrimsti ne daugiau kaip keliolikos.
Graikiniai riešutai padeda gerinti atmintį, migdolai, praeityje kilmingųjų užkandis, dėl naudingųjų riebalų rūgščių reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Anakardžiai rekomenduojami, kuomet trūksta geležies, o lazdynų riešutai ypač tinka sportuojantiems – tai vitaminų B ir E bombos.
„Vertėtų įtraukti į vertingų produktų skiltį, nes tai yra kaloringas maistas, reikalui esant, neturint normalios valgymo tvarkos, rėžimo, riešutai gali būti pirmo pasirinkimo užkandis. Tai yra baltymų šaltinis“, – teigia dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
„Mes galime rasti ir mineralinių medžiagų. Ko gero, didesnis kiekis būtų kalio, magnio, kalcio, fosforo. Kai kurie riešutai turi ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčio seleno“, – kalbėjo mitybos specialistas Rimantas Stukas.
Visgi mitybos ekspertai primena, jog viskam yra saikas. Riešutai kaloringi – suvalgę saujelę gausite vidutiniškai 150 kalorijų, tad kito užkandžio jau teks atsisakyti. Na, o žemės riešutai, kurie išties yra ankštiniai augalai, vieni dažniausių alergenų, tad jų nepatariama valgyti besilaukiančioms, maitinančioms moterims, vaikams iki trejų metų. Dėl riešutus gaubiančių luobelių jų vengti reikėtų ir sergantiems kepenų, skrandžio ligomis.
„Skaidulų kiekis iš tiesų yra didelis. 100 gramų gali būti net visos dienos norma. Kas turi jautrius virškinimo traktus, skaidulinės medžiagos yra rimtas dirgiklis. Tad galima juos malti“, – pasakoja J. Dobrovolskienė.
Dietologai priduria, jog sveikiausi – gryni riešutai. O jei visgi renkatės glazūruotus, kepintus ar sūdytus, derėtų nepersistengti ir tokius valgyti rečiau bei mažesnėmis porcijomis.