Vartotojams tampant vis reiklesniems maisto produkcijai, stipriausiu gamintojų ginklu tampa kokybė, padedanti geriau išnaudoti ūkininkų privalumus, sukurti produktui pridedamąją vertę ir patenkinti vartotojų poreikius.
Apie tai kviečiame diskutuoti parodos metu balandžio 30-ąją vykstančiame seminare „Vartotojui – kokybiški lietuviško ūkio produktai“.
Pirmojoje seminaro dalyje vartotojai bus supažindinami su naujove – sertifikuotais, iš vietinių žaliavų pagamintais išskirtinės kokybės produktais. Šiems produktams keliami griežtesni nei masinėje gamyboje reikalavimai, jie išauginti ir pagaminti Lietuvoje, pasižymi natūralumu,maistingumu, pagaminti tausojant aplinką, o visas auginimo bei gamybos procesas kontroliuojamas nepriklausomos sertifikavimo įstaigos. Seminaro lankytojams bus pristatoma pagrindinė išskirtinės kokybės produktų koncepcija, jų gamybos, sertifikavimo ir ženklinimo ypatumai.
Antroje seminaro dalyje vartotojai bus supažindinami su Europos Sąjungoje pripažintais, gaminiams išskirtinumą suteikiančiais ženklais: „Saugoma kilmės vietos nuoroda“, „Saugoma geografinė nuoroda“ ir nuoroda „Garantuotas tradicinis gaminys“.
ES mastu saugomų nuorodų užregistruota per 800, šalys lyderės, tokios, kaip Italija, Prancūzija, Portugalija jų skaičiuoja šimtais. Lietuvoje pirmasis ES mastu garantuotu tradiciniu gaminiu šiais metais įregistruotas Skilandis – rūkytas virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale. Nuo š. m. vasario 3 d., praėjus 20 dienų, kai lietuviškas skilandis buvo įregistruotas Europos Sąjungos tradicinių gaminių registre, šis produktas jau oficialiai įgavo teisę būti žymimas ir specialiu ženklu su nuoroda bei žodžiais „Garantuotas tradicinis gaminys“ ar santrumpa „GTG“. Tai pirmasis produktas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, kuriam suteikta teisė naudotis europietišku ženklu, patvirtinančiu savitą gaminio receptūrą ir išskirtinę kokybę.
Skilandis unikalus ne tik savo skoninėmis savybėmis, išvaizda, bet ir ilgaamže kulinarinio paveldo istorija. Jau XVI–XVIII a. įvairiose Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietose rašytiniuose šaltiniuose minimas žodis „skilandis". Šis produktas Lietuvoje tebelaikomas vienu populiariausiu tradiciniu rūkytos mėsos gaminiu. Kvapnaus dūmo skanėstas Lietuvos kaimuose nuo senų laikų buvo taupomas vasaros darbymečiui (šienapjūtei, rugiapjūtei) ar svečiams. O patys skilandžius gaminantys ūkininkai teigia, kad šis gaminys reikalauja daugiau dėmesio, meilės nei kiti mėsos gaminiai.