Pasak gydytojos dietologės Editos Gavelienės, saikingai vartojama druska organizmui nekenkia, priešingai – druską sudarantys natris ir chloras yra gyvybiškai svarbios cheminės medžiagos, todėl visiškai atsisakyti šio prieskonio nevertėtų. Tačiau vartodami per daug druskos, rizikuojame susirgti širdies ir kraujagyslių, inkstų ligomis ar net vėžiu.
E. Gavelienės teigimu, norint vartototi tinkamus druskos kiekius, pirmiausia reikia žinoti, kiek jos jau natūraliai yra maiste. Tuomet sūdydami maistą nepersistengsime. „Pavyzdžiui, 100 gramų juodos duonos turi apie 2-3 gramus druskos. O tai jau yra beveik pusė rekomenduojamos dienos normos“, – sako gydytoja.
Pasak jos, tyrimai rodo, jog lietuviai druskos vartoja gerokai per daug ir viršija beveik du kartus specialistų rekomenduojamas normas.
„Nestlé mitybos instituto“ specialistai sako, kad dažniausiai druskos vartojame per daug tiesiog iš įpročio ir net nesusimąstome, kad jos atsisakę nieko neprarasime. Priešingai, sumažinus druskos kiekius, pavyks gyventi ne tik sveikiau, bet ir atrasti natūralų maisto skonį. Keletas patarimų, kurie padės mėgautis sveiku ir skaniu maistu.
1. Žinokite, nuo ko pradėti
Sumažinti vartojamos druskos kiekį bus sunku, jei nežinosite, kiek jos vartoti siūlo mitybos specialistai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti iki 5 gramų druskos – maždaug pilną arbatinį šaukštelį. Tai verta įsidėmėti ruošiantis mažinti druskos kiekius maiste. Jei pageidaujate asmeninių rekomendacijų dėl druskos vartojimo, pasitarkite su savo gydytoju. Jis, atsižvelgdamas į jūsų organizmo ypatybes, pasiūlys individualų sprendimą.
2. Prieš sūdydami – ragaukite
Daugelis mūsų įsiberiame druskos dar prieš valgydami, nes tai yra tapę tam tikru įpročiu. Sulaužykite šį ritualą. Jei ranka jau kyla bertis papildomą kiekį druskos, bent paragaukite patiekto maisto ir įsitikinkite, ar jums jos tikrai reikia. Tikėtina, kad nepastebėsite jokio skirtumo.
3. Atidžiau rinkitės maisto produktus
Visuomet atkreipkite dėmesį, ką dedate į pirkinių krepšelį. Pasitikrinkite etiketėse, kurie jūsų mėgstami produktai turi mažiau druskos. Šiais laikais gamintojai siūlo platų produktų su mažu druskos kiekiu pasirinkimą, todėl tereikia šiek tiek atidumo.
4. Mėgaukitės natūraliu maisto skoniu
Nebijokite, kad maistas su mažesniu druskos kiekiu bus ne toks skanus. „Nestlé mitybos instituto“ specialistų teigimu, žmogaus skonio receptoriai greitai pripranta prie pokyčių, o nepersūdytas maistas leidžia pajusti tikrąjį skonį. Kaskart gamindami berkite vis mažiau druskos.
5. Atraskite kitokius receptus
Greita paieška internete padės rasti daugybę receptų su mažu druskos kiekiu, kurie atitiks kiekvieno skonį. Pasirinkite, kas jums patinka, improvizuokite pridėdami kažką savo ir mėgaukitės skaniu maistu.
6. Ar tikrai reikia druskos berti du kartus?
Dažno patiekalo recepte nurodoma įberti žiupsnį druskos. Tačiau daugybė žmonių įsiberia druskos papildomai. Kam reikia dvigubo kiekio? Gamindami berkite druskos kuo mažiau, o prie pietų stalo kiekvienas jos įsibers pagal savo skonį. Žinoma, nereikia pamiršti, kad kai kuriems patiekalams druska yra būtina, vis dėlto neverta jos berti daug.
7. Atraskite kitus natūralius prieskonius
Druska nėra vienintelis būdas pagardinti maistą. Savo prieskonių krepšelyje nesunkiai rasite žolelių, prieskonių, kitų gamtos gėrybių, kurios puikiai pakeis druską. Berkite juos vietoje druskos ir atraskite naujus skonius, naudodami skirtingas prieskonines žoleles.