O kol iki premjeros dar liko kelios dienos, Vaida dalijasi ne tik mėgstamiausių savo filmų sąrašu, bet ir pasakoja įdomių detalių apie savo ir savo šeimos mitybą, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kinas ir kulinarija – dvi didžiulės Vaidos aistros, kurioms ji randa laiko net ir be galo intensyviame gyvenimo ritme.
Anot Vaidos, būtent geri filmai, serialai ir knygos yra tikrasis atokvėpis nuo kasdienės rutinos.
„Dažnai būna, kad pradėjus žiūrėti gerą filmą ar serialą, arba įsitraukus į knygą, aš tiesiog nebegaliu sustoti. Žinoma, tokioms pramogoms ne visada turiu laiko – mano gyvenimo ritmas yra labai intensyvus, tad laisvalaikio turiu ne tiek, kiek norėtųsi. Tačiau būtent geri filmai ir knygos yra mano bilietas į tikrą, pilnavertį poilsį. Būna labai gera atitrūkti nuo savo gyvenimo rūpesčių ir pasinerti į filmo ar knygos realybę bei jų herojų gyvenimo vingius“, – pasakoja ji.
V. Poderytė-Bernatavičė iki šiol puikiai prisimena savo pirmąjį apsilankymą kino teatre.
Anot jos, tai – vienas šviesiausių jos vaikystės prisiminimų. Tai buvo ne tik pirmoji pažintis su didžiuoju ekranu, bet ir akimirka, kai išsipildė ilgai puoselėta svajonė.
„Šio įvykio savo gyvenime niekada nepamiršiu. Pamenu, man buvo 10 metų – kartu su jaunėle sese labai svajojome pamatyti tuo metu visų vaikų bei paauglių galveles gerąja prasme supurčiusį filmą apie Harį Poterį. Knygą jau buvome skaičiusios, tačiau apsilankymas kino teatre skambėjo kaip svajonė. Mūsų vyresnioji sesuo vieną dieną nusprendė mus pradžiuginti ir mus su jaunėle pirmą kartą gyvenime nusivedė į kino teatrą. Pamenu kaip dabar – legendinis Kauno kino teatras „Romuva“, ekrane – „Haris Poteris ir išminties akmuo“, o šalia – geriausia kompanija, mano sesės“, – su šypsena prisimena Vaida.
O štai dabar filmus apie šį burtininką Vaida jau stebi ir su savo 11-mečiu sūnumi.
„Gyvenimo ratas sukasi, tačiau tokie dalykai kaip kultiniai kino filmai, yra neatsiejama bendra šeimyninio gyvenimo patirtis“, – sako ji.
O savo vaikystėje Vaida kiną norėjo tik matyti, bet ir patirti.
„Vaikystėje, kaip ir daugybė mergaičių, turėjau svajonę tapti aktore, tačiau ties paauglyste ta svajonė užgeso – ją pakeitė kiti norai bei tikslai. Tiesa, kino aikštelėje man yra tekę darbuotis ne kartą – dirbau su keleto lietuviškų filmų sklaida bei komunikacija, o viename lietuviškame filme net esu atlikusi epizodinį vaidmenį“, – dalijasi Vaida.
Garsios moters vaikystę pažymėjo ir kiti kultiniai filmai bei serialai, kurie ne tik formavo jos skonį, bet ir tapo neatskiriama kasdienybės dalimi.
„Kai pagalvoju apie vaikystę ir tai, ko niekada negalėdavau praleisti, man prieš akis išsyk išnyra legendinis animacinis serialas „Simpsonai“ – net dabar pamenu, kaip po pamokų skubėdavau namo, jog nepraleisčiau 15 valandą per TV3 rodomų dviejų serijų. Taip pat negaliu nepaminėti ir kultinio „Vienas namuose“ – be šio filmo Kalėdų laikotarpis tiesiog neįsivaizduojamas“, – teigia V. Poderytė-Bernatavičė.
Vaida taip pat atskleidžia, kas jos žiūrimiausių filmų ir serialų sąraše yra šiuo metu.
„Kalbant apie šviežiausiai matytus, man labai patiko naujas Guy Ritchie serialas „Džentelmenai“. Puikus ir to paties pavadinimo jo filmas. Vienas geriausių visų laikų matytų filmų man buvo, yra ir bus prancūzų kino juosta „Cafe de flore“ (rež. Jean-Marc Vallée). Tai – gyvenimą ir pasaulėžiūrą aukštyn kojomis verčiantis filmas. Ryškų įspūdį yra palikęs ir Roman Polanski filmas „Pianistas“. Visiškai įtraukė ir neabejotinai sužavėjo ir Martin Scorsese „Volstryto vilkas“, – vardija ji.
Anot Vaidos, tokių filmų – daugybė! O svarbiausia, kad ji visuomet domisi ir jų kūrėjais.
„Labai džiaugiuosi, jog TV3 turi ilgametę tradiciją šeštadienio vakarais rodytis neeilinius, apdovanojimus pelniusius ar nominuotus filmus. Taip nereikia sukti galvos ir ieškoti, kokį filmą pažiūrėti savaitgalį. Juk būtent „TV3 šeštadienio gero kino vakaras“ ir tapo pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu laidai „Gero savaitgalio receptas“, sujungiančiai du nuostabiausius gero savaitgalio ingredientus – kiną ir maistą. Aš labai dievinu ir visada laukiu laiko namuose – norisi, kad jis būtų ypatingas. Tad tikiuosi, kad mūsų dėka ne viena šeima ras įkvėpimų, kaip savo namuose susikurti ir kino teatrą, ir restoraną“, – apie naują laidą pasakoja Vaida.
Tiesa, nuo Vaidos gyvenimo taip pat neatsiejama ir kulinarija – virtuvėje žinoma moteris atranda ne tik skonio, bet ir estetikos malonumus.
Vaida pasakoja, kad kartais išdrįsta paragauti ir keistesnių patiekalų, tačiau čia svarbus vienas aspektas.
„Pati virtuvėje labai mėgstu eksperimentuoti – drąsiai ragauju to, ko dar nesu valgiusi. Tačiau tokie dalykai turi atitikti vieną kriterijų – man jie turi kelti apetitą ir patraukliai atrodyti. Žinoma, tai – subjektyvios savybės, bet apskritai valgymas ir maistas man visada yra daugiau malonumas nei tiesiog skrandžio užpildymas. Todėl valgyti noriu mėgaudamasi. Iš smalsumo anksčiau esu ragavusi ir krokodilo, ir gyvatės, ir varlių mėsos. Tačiau, ar norėčiau kartoti – nežinau“, – juokiasi ji.
Vienas iš svarbiausių Vaidos kasdienybės ritualų – rytą pradėti nuo kažko saldaus.
„Negaliu pradėti dienos be saldžios natos. Aš labai mėgstu kiaušinių patiekalus, košes ir panašiai, bet pastarųjų valgių aš užsimanau... vakarais. O štai rytais man mirk gyvenk norisi kažko saldaus. Virti ar kepti varškėtukai, blyneliai, pyragėliai, torčiukai, varškė su uogiene – štai, ko man norisi kiekvieną rytą“, – savo mitybos įpročiais dalijasi moteris.
Tačiau tai – tikrai ne vienintelis Vaidos ritualas namų virtuvėje.
Su savo sūnumi Atu ji dažnai organizuoja temines vakarienes, kurios leidžia jiems keliauti po įvairių šalių virtuves.
Anot Vaidos, tokius kasdienius ir smagius ritualus, taip pat ir meilę maistui, ji paveldėjo iš savo brangių tėvų.
„Ritualų, susijusių su maistu, mūsų namuose yra devynios galybės. O ypač juos mėgstame kurti su sūnumi Atu. Pavyzdžiui, kartas nuo karto darome temines vakarienes. Atui domisi geografija, įvairių šalių istorija, tad jis manęs prašo paruošti vieną ar kitą tam tikros šalies tradicinį patiekalą. Įdomiausia, ką esu gaminusi pagal sūnaus užsakymą, tai kazachų patiekalas „Bešbarmakas“. Mano tėvai taip pat labai mėgsta įvairius su valgymu susijusius ritualus – neabejotinai jie ir įskiepijo meilę maistui. Svarbiausia mūsų šeimoje įdiegta taisyklė – valgiu reikia mėgautis. Skubėti nevalia, stalą reikia gražiai pasidengti, užsidegti žvakę ir džiaugtis ta akimirka. Tad ir pati nemoku stalo padengti tiesiog bet kaip – visada norisi bent gražesnį padėkliuką po lėkšte padėti ar kokią dekoraciją ant stalo pastatyti“, – sako V. Poderytė-Bernatavičė.
Ne paslaptis, kad virtuvėje Vaida yra ne tik kūrybinga eksperimentuotoja ir puiki kulinarė, bet ir rūpestinga mama, kuri išmokė savo sūnų gerų valgymo įpročių.
„Mano Atas puikiai supranta, kas yra geras ir kokybiškas maistas. Nuo mažens daug dirbau šiuo klausimu, ir, galiu pasidžiaugti, kad pavyko išugdyti sūnui gerą skonį ir teisingus valgymo įpročius. Jis nuo pat mažens noriai valgė viską – brokolių sriubą, silkės kapotinį, keptą žuvį, pastą su krevetėmis ir taip toliau. Žinoma, mūsų namuose taipogi daug paprasto, jaukaus naminio maisto, kaip kotletukai, šniceliai, įvairūs troškiniai“, – pasakoja žinoma moteris.
Kalbėdama apie savo ir sūnaus mitybą, Vaida pabrėžia kokybiško bei naudingo maisto svarbą.
Pasak jos, kai tapo mama, jos požiūris į maisto pasirinkimus iš esmės pasikeitė.
„Prieš 11 metų, kai gimė mano sūnus, mano maisto ruošoje įvyko tikra revoliucija – atradau įvairius skanius daržovių paruošimo būdus, racione atsirado daug daugiau žuvies, sveikų pieno produktų. Tačiau, deja, ne visi skanūs dalykai visada yra sveiki, tad savęs nevaržau. Mėgaujuosi viskuo, ko užsinoriu, tačiau svarbiausia taisyklė – nepersivalgyti. Jei užsimanau nuodėmingų ir ne itin sveikų patiekalų, visada juos sau leidžiu, tačiau po nedaug. Apskritai labai nemėgstu persivalgymo jausmo, nes jis sunaikina maisto teikiamo malonumo pojūtį. Man maistas ir valgymas visada turi būti ritualas – be skubos, su gražiais indais, nesiblaškant ir mėgaujantis“, – pasakoja pašnekovė.
Nors Vaida virtuvėje jau kurį laiką kuria naujas tradicijas ir eksperimentuoja su įvairiais receptais, kai kurie patiekalai sugeba ją akimirksniu sugrąžinti į vaikystės dienas.
„Yra keli tokie patiekalai, kurie mano širdį ir protą nuneša į vaikystės prisiminimus. Tai – tėčio cinamoniniai blyneliai ir trupininis pyragas, kurie kvepia šiluma ir namų jaukumu. Taip pat negaliu pamiršti mamos čenakų, kurių aromatas ne tik sušildo, bet ir sukelia nostalgišką jausmą. Tiesa, mūsų namuose tėtis yra tikras kugelio karalius, o jo receptas man yra pats gardžiausias ir kone šventas – nukrypimų būti negali. Tėčio kugelį darau jau nemažai laiko, tačiau kaskart prieš gamindama vis tiek visada paskambinu jam pasiteirauti šio bei to – gink Dieve, kad nenuklysčiau kur į lankas“, – juokiasi Vaida.
O koks yra Vaidos firminis patiekalas, be kurio jos virtuvė neįsivaizduojama?
„Kulinarija susidomėjau būdama 16 metų, tad jau pusę savo gyvenimo aistringai domiuosi maistu ir jo paruošimo galimybėmis. Per tiek metų domintis ir skaitant, mėgstamų gaminamų patiekalų prisikaupė labai daug. Sunku net kažką išskirti. Jau keli metai, kaip gyvenu daug laiko leisdama Italijoje, tad ši virtuvė padarė didelę įtaką mano maisto ruošai namuose – šeima sako, kad nuostabiai gaminu tokius kultinius italų patiekalus kaip baklažanų apkepas „Parmigiana di melanzane“, pastą su pomidorų padažu „Pasta al pomodoro“ ar lazaniją“, – teigia Vaida.
„Gero savaitgalio receptas“ – nuo rugsėjo 7 d., šeštadieniais, 11 valandą tik per TV3!