Daugiau apie tai – TV3 žiniose.
Šalnų apkandžiotų smidrų augintojai randa vieną kitą smidrą, tačiau sezono pradžioje teko išpjauti kone visą lauką nušalusių daržovių. Kaip sako Anykščių rajone šeštus metus smidrų ūkyje šeimininkaujantis policijos pareigūnas su žmona, tokių keistų metų nepamenantys – rekordiškai anksti, balandžio pradžioje, prasidėjęs smidrų sezonas buvo itin trumpas.
„Labai anksti sušilo ir pradėjo stipriai augti, taip anksti dar nebuvom tokio didelio kiekio paėmę, bet paskui sustojo viskas. Pasnigo, atvėso, šalnos“, – pasakoja smidrų augintojas Algimantas Meidus.
Dėl šalnų pridarytų bėdų daugiau nei pusę tonos smidrų augintojai tiesiog išpjovė ir išmetė. Dabar, pasak ūkininkų, smidrų sezonas prasideda tarsi iš naujo.
„Jis nebebus toks kaip pirmas, nes intensyviu metu nukando šalnos ir ką nukando jau nebeatgausim, tikrai daug viršūnėlių nukąsta, bet kadangi smidras vis naujas viršūnėles leidžia, jų naujų bus“, – teigia smidrų augintoja Kotryna Meidė.
Vardija kainas
Augintojai viliasi, kad gamta daugiau pokštų nebeiškrės.
„Jeigu bus šilumos, jie ir augs, viskas priklauso nuo oro sąlygų, jeigu šilta, jie auga gerai“, – sako A. Meidus.
5 tonas – tiek šeima planuoja nuimti derliaus iš dviejų hektarų. Ir nors teko didinti darbuotojams atlyginimus, didėjo kitos sąnaudos, smidrų kainų augintojai šiemet sako nekėlę.
„Šiemet ilgiau pasilaikė pirmosios sezono kainos – 12 eurų kg, kai kurie augintojai net 16 eurų prašė, bet tai labai suprantama, nes pradžioje sezono išlaikyti nenušalusius ir gražius reikia daug darbo sąnaudų“, – tikina K. Meidė.
Ir nors šios, vienos pirmųjų pavasario daržovių, kaina didelė – už kilogramą smidrų kai kurie ūkininkai prašo daugiau nei už kilogramą mėsos ar brangesnės žuvies – valgytojų esą netrūksta.
Vardina smidrų naudas
Smidrai ne tik skanu, bet ir labai sveika, teigia mitybos specialistė.
„Ne tik madinga šiuo metu, bet ir naudinga. Tikrai gausu įvairiausių gerųjų savybių, pilna prisotinta geležies, vario, kalio, magnio, vitamino A, K ir, žinoma, kaip visose daržovėse, skaidulinių medžiaga“, – sako dietistė Deimantė Garšvinskė.
Anot specialistės, tai puiki daržovė besilaikantiems dietos, mat smidruose daug naudos, bet mažai kalorijų. Žinoma, jei nesugadinsime jų su riebiais pagardais.
„Kad išlaikytum smidro gerąsias savybes, reikia kuo mažiau jį apdoroti, tai vadinasi, kuo daugiau valgyti žalių smidrų, o jeigu mes naudosime daug įvairiausių pagardų, tokių kaip riebalų, tai reikėtų kontroliuoti ir suvalgymo kiekį“, – sako D. Garšvinskė.
Augintojai primena, kad smidrų sezonas labai trumpas, jų atsivalgyti reikia maždaug iki Joninių.
Daugiau apie tai sužinokite vaizdo įraše straipsnio pradžioje.