Tai – šeimos šventės
Anksčiau Kūčių diena simbolizuodavo sielos apsivalymą, kada iki šios šventės vyraudavo skolų grąžinimo, susitaikymo ir atsiprašymo metas. Visgi, dažnas teigia, kad šiais laikais senosios tradicijos nyksta ir pamirštama tikroji švenčių prasmė.
„Manau, kad Kalėdos ir Kūčios yra šeimos šventės, kurios minimos tik artimųjų, o ne draugų rate. Kūčių vakarą visuomet su šeima susirenkame pas mano senelį, mamos tėtį, nepaisant to, kur tuo laikotarpiu begyventume. Kadangi užaugau katalikiškoje šeimoje, mūsų Kūčių vakarienė visada prasideda malda, po kurios dalijamės Kūčių paplotėliais ir tik tuomet pradedame užkandžiauti“,– pasakoja G. Stiklickienė.
„Taip pat įprasta Kūčių vakaro tradicija, kada po vakarienės visa šeima vykstame į bažnyčią, vėlyvąsias Bernelių Šv. mišias. Be šios tradicijos niekaip negalėčiau įsivaizduoti švenčių ir pajusti jų tikrosios dvasios“ – sako Gerda.
Vaišių stalo tradicijos
Pastebima, kad ant Kūčių stalo vis dažniau atsiranda tokie netradiciniai patiekalai, kaip lašiša, sušiai ir t.t. Lietuviai, nors ir per Kūčias atsisako mėsos, tačiau nevengia eksperimentuoti šioms šventėms neįprastu maistu.
„Ant mūsų Kūčių stalo tebekaraliauja senoviški tradiciniai patiekalai, kaip aguonpienis, balta mišrainė, silkė, žuvis ir t.t. Stalas visuomet būna nukrautas įvairiausiais tradiciniais patiekalais. Prisimenu, vaikystėje su sese stengdavomės išragauti dvylika patiekalų ir juos skaičiuodavom, mums tai būdavo lyg pramoga. Taip pat su sese burdavome varvindamos ištirpusį vašką į puodelį, pripildytą vandens, ir bandydavome įžiūrėti, kokios formos figūros gavosi ir spėti, kokią reikšmę tai turi. Dabar, kai jau esame suaugusios, mokome savo atžalas panašių burtų, kad Kūčios taptų ne tik sėdėjimas prie gausaus vaišių stalo, bet ir paslaptingas bei įdomus vakaras“, – atvirauja TV3 televizijos žvaigždė.
Kalbant apie Gerdos mėgstamiausią šventinį patiekalą ir Kalėdinį stalą namuose, visuomet ant jo garbingiausia vieta atitenka Kalėdiniam keptam kalakutui. Šį patiekalą net kelias dienas prieš šventę Gerdos mama marinuoja, o iškepus kiekvienais metais šeima neatsistebi jo gardumu.