Daugiau apie tai – TV3 Žiniose.
Panevėžietis Vytautas pamiškėje netoli Panevėžio dairosi stambesnio klevo. Šįkart Vytautas nedidelę skylutę medyje išgręžė rankiniu grąžtu. Tačiau iš šio klevo Vytautui bent kol kas nepavyko paskanauti sulos.
Pirmoji bėga iš klevų
Tad patikrino kitą medį. Šįkart išgręžęs kelių centimetrų gylio skylutę Vytautas nusprendė palaukti. Diena išgražėjo, tad popietę Vytautas sakė sugrįš patikrinti paliktos talpos.
„Sulos bus, atsigersim“, – prognozavo panevėžietis.
Vytautas pasakojo, kad dar sausį bandė patikrinti ir vieną kitą beržą.
„Buvo taip sušilę, buvo 7–8 ir buvo šlapiavo, šlapiavo“, – prisiminė vyras.
Vytautas iš patirties sako žinantis, kad kasmet sula ima tekėti skirtingai. Tik štai ši žiema, anot Vytauto, žiemos neprimena, tad klausimas, kaip bus su sula.
„Šyla, pašalas pradeda eit, pradeda klevų bėgti. Pašalas išeina, tada puoli prie beržų. Gręži, gręži, kad visus pagirdyti“, – patarimus dalijo panevėžietis.
Ne tokia saldi, kaip įprasta
O turgavietės prekeivė Stanislava ant prekystalio jau išrikiavusi šviežutėlės klevų sulos.
„Pati pirma. Dar tik užvakar ir vakar pradėjo tekėt. Atgaiva, pavasaris, atrodo, kad jau čia“, – džiaugėsi moteris.
Stanislava ankstyvos sulos prisileido iš klevų savo sodyboje. Sakė, pernai pirmosios sulos ragavo 10 dienų vėliau.
„Šiemet labai anksti, gal kad nebuvo tų šalnų, šalčių tokių didelių. Dar labai nedaug, iš vieno teka, iš kito neteka dar“, – pasakojo prekeivė.
Stanislava sako, kad kol kas sulos prileido tik pasimėgavimui labiausiai išsiilgusiems. Esą dar gali ir tikroji žiema apie save priminti.
„Nu tada jau nebebėgs, užšals. Bet kai po žiemos, po šalčių pradės bėgti, tikimės, kad bus saldesnė ji“, – vylėsi moteris.
Už pirmosios sulos litrą Stanislava prašo pusantro euro. O specialistai primena, kad nors sula ir naudinga, gerti ją reikia saikingai.
Daugiau apie tai – aukščiau esančiame vaizdo įraše.