Silkė su karamelizuotais svogūnais
Reikės: 300 g silkių file, 2 v.š. aliejaus, 3-4 vidutinio dydžio svogūnai, 1 smulkintas lauro lapas, 1 v.š. cukraus ( kitą kartą dėsiu šiek tiek mažiau), 4-6 džiovintos slyvos be kauliukų, 1 v.š. pomidorų pastos.
Gaminimas:
1. Svogūnus nuvalome ir supjaustome plonais pusžiedžiais.
2. Slyvas supjaustome 1 cm kubeliais.
3. Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame svogūnus, lauro lapą, barstome cukrų ir maišant kepiname 15 min. Liepsna vidutinio karštumo. Nesudeginkite! Svogūnai turi gražiai paruduoti.
4. Į keptuvės vidurį, patraukę svogūnus, dėkite 1 šaukštą pomidorų pastos.Kepiname 1-2 min.iki karamelizuosis.
5. Pridedame slyvų, pakaitinam, uždengiam dangtį ir dar kaitinam 1 min. Nukeliame nuo liepsnos.
6. Atvėsiname po dangčiu, kambario temperatūroje 2-2,5 val.
7. Pailgoje lėkštėje išdėliojame silkės gabaliukus, ant jų darome kauburėlį iš karamelizuotų svogūnų. Tiekiame į stalą. Man buvo skanesnė sekančią dieną.
Kepta anties filė su ananasų čatniu (chutney)
Reikės: antienos file su prieskoniais
Ananasų čatniui: 1 nedidelio gerai sunokusio ananaso, 1,5 v.š. bekvapio aliejaus, žiupsnelis malto kardamono, žiupsnelis maltos aitriosios paprikos, galite įdėti truputį maltų gvazdikėlių, 80 g rudojo cukraus, druskos.
Čatnio gaminimas:
Nulupame ananaso žievę ir perpjauname jį išilgai į keturias dalis. Šerdį pašalinkite. Ananasą supjaustome nedideliais gabaliukais. Nedidelį storapadį puodelį statome ant viryklės, pilame aliejų, įkaitiname ir beriame kardamoną, papriką, gvazdikėlius ir pakepiname.
Dedame ananasą ir kepiname maišydami kol truputį suminkštės ir sultys nugaruos. Maišykite,kad neprisviltų ir dėkite cukrų, druską. Pavirkite apie 10 min.
Išvirtą čatnį dėkite užsukamus indelius ir atvėsinkite. Tokiu būdu paruoštas čatnis yra greito vartojimo, jeigu norėsite išlaikyti ilgiau pridėkite daugiau cukraus. Labai gerai jį turėti paruoštą iš anksto.
Anties filė iškepame pagal paruošimo būdą nurodytą ant pakuotės.
Atvėsusią antieną supjaustome ir išdėliojame į pasirinktą indą. Padažą patiekiame atskirame indelyje.
Žuvis traškioje plutelėje
Reikės: žuvies file (tinka bet kokia jūsų mėgstama žuvis), druska, pipirai, česnakai arba žuvies prieskonių mišinio, saulėgrąžų branduolių, maltų džiūvėsių, kiaušinio.
Padažui: majonezas, grietinė, krapai, petražolės, česnakas.
Žuvies gabaliukus įtriname prieskoniais ir paliekame pastovėti. Saulėgrąžų branduolius susmulkiname ir sumaišome su džiūvėsiais. Išplakame kiaušinį, merkiame po gabalėlį žuvį ir apvoliojame saulėgrąžų-džiūvėsių mišinyje.
Gabaliukus dedame į įkaitintą aliejų ir kepame kol gražiai parus. Padažui imame lygiomis dalimis majonezą ir grietinę, išspaudžiame skiltelę česnako, dedame krapus, smulkintas petražoles ir išmaišome.
Prie žuvies galite patiekti ir jūsų mėgstamų daržovių. Puikus užkandis arba pagrindinis patiekalas
Gaivios silkės salotos
Salotoms: silpnai sūdytos silkių file aliejuje, žalio agurko, pomidorų, raudono svogūno, svogūnų laiškų, krapų, virtų kiaušinių.
Padažui: Grietinės 12 % riebumo, majonezo, kelis šaukštus citrinos sulčių, maltų juodų pipirų.
Į pasirinktą indą dedame skiltelėmis pjaustytus pomidorus, smulkintus agurkus, dedame gabaliukais pjaustytą silkę, barstome smulkintais žalumynais, dedame žiedais pjaustytus raudonus svogūnus.
Kiaušinius galite supjaustyti skiltelėmis, taip kaip padariau aš. Galite juos tiesiog užtarkuoti smulkia tarkute.
Padažui naudokite liesesnę grietinę sumaišyta su keliais šaukštais gero majonezo. Galite naudoti natūralų jogurtą. Gardiname citrinos sultimis ir pipirais. Padažą užpilame ant salotų,barstome žalumynais ir tiekiame. Tinka valgyti su virtomis bulvėmis arba duona.
Rūkytos žuvies salotos
Reikės: 1 rūkyta žuvis (naudojau ešerį 350 g), 2 kietai virti kiaušiniai, 1 ilgas agurkas, sauja krapų ir svogūno laiškų, mažas indelis, konservuotų žirnelių, juodų pipirų, truputį gero majonezo.
Nuo žuvies nulupame odą ir labai kruopščiai išrenkame kaulus. Susmulkiname. Supjaustome krapus, svogūno laiškus, kiaušinius ir agurką.
Viską išmaišome, dedame truputį majonezo, pipirų. Išmaišome ir patiekiame. Pagamintas salotas patartina suvartoti iškarto, nes ilgiau palaikius agurkas paleidžia sultis ir salotos atrodo nepatraukliai.
Šaltinis: Ritos receptai