Genialumas – paprastume
Viena iš dažniausių klaidų, kurios daromos gaminant biskvitą yra per daug ir per įmantrūs ingredien-tai. Pasak N. Juchnevič, purų ir skanų biskvitą galima pagaminti iš mums įprastų ir kiekvienoje par-duotuvėje randamų produktų. Žinoma, jau išmokus gaminti patį paprasčiausią receptą, jį visada ga-lima paįvairinti įvairiais pagardais, tačiau tai reiktų daryti jau mokant kepti įprastą biskvitą.
„Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įkiškite kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi bei išteptą sviestu, ir pradėkite daryti tešlą. Dideliame puode gerai išsukite 225 g cukraus su 225 g sviesto tol, kol neliks cukraus kristalų, o 4 kiaušinius išplakite atskirame inde. Tuomet į puodą su sviestu ir cuk-rumi supilkite jų masę, taip pat įdėkite 225 g miltų ir vieną šaukštelį kepimo miltelių bei viską lengvai permaišykite kol masė pasidarys lygi. Galiausiai, pagal skonį įmaišykite vanilės ekstrakto“, – vienu iš tradicinių biskvito receptų dalinasi N. Juchnevič.
Paruoštą masę kepkite apie 20-30 minučių, kol biskvitas įgaus aukso rudumo spalvą. Ištraukus iš orkaitės leiskite biskvitui bent 15 minučių pastovėti ir sustingti ir tik tada perdėkite į kitą indą ar ant lentelės.
Svarbi kiekviena sekundė – laiko plepėjimui nėra Nors moterys virtuvėje, kaip ir kasdieniniame gyvenime geba daryti net keletą dalykų vienu metu, N. Juchnevič įspėja, kad gaminant biskvitą laikas yra vienas iš svarbiausių ingredientų, todėl visas dė-mesys turi būti sutelktas į šį procesą.
„Iš pažiūros biskvito kepimas yra niekuo neišsiskiriantis, tačiau paslaptis ta, kad visos detalės yra svarbios. Pavyzdžiui, orkaitės, kiaušinių ir net sviesto temperatūra turi būti ideali, kitaip viena smulkmena gali sugadinti visą kepinį. Orkaitę visada įjunkite dar nepradėję maišyti biskvito masės, kad tešla per ilgai nestovėtų. Prieš mušant kiaušinius ištraukite juos iš šaldytuvo, kad būtų namų temperatūros, sviestui taip pat leiskite truputį atitirpti“, – įspėja kepyklų vadovė.
Be to, nepamirškite, kad visi ingredientai turi būti tiksliai išmatuoti, o miltai persijoti net keletą kartų, kad juose neliktų jokių gumulėlių. Viena svarbiausių biskvito kepimo taisyklių – ingredientus reikia lengvai permaišyti, o ne gerai išmaišyti. Biskvitui kepant orkaitę prižiūrėkite atsakingai, tačiau stenki-tės neatidarinėti durelių: dėl oro gūsio biskvitas gali subliūkšti dar nespėjęs iškepti. Stebėkite jo spalvą ir tik jam švelniai parudavus atidarykite dureles ir patikrinkite.
Biskvito profesionalams – galimybė paeksperimentuoti
Jei tradicinį biskvitą jau išmokote pagaminti, galite pereiti prie sudėtingesnio recepto. N. Juchnevič siūlo paeksperimentuoti su kakava ir iškepti šokoladinį biskvitą su karštu pienu.
„Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir įdėkite skardą. Šiam tortui galite rinktis ne tik įprastą apvalią, bet ir žiedo formą. Išplakite 4 kiaušinius ir 230 g cukraus pudros. Tuomet sumaišykite 240 g miltų, 4 ar-batinius šaukštelius kakavos, 1 šaukštelį kepimo miltelių ir supilkite į kiaušinių masę. Nepamirškite į viską įmaišyti žiupsnelį druskos, kuri saldumui suteiks kitokio atspalvio“, – pasakoja N. Juchnevič.
Tuomet ant nedidelės ugnies pakaitinti puodelį pieno ir 125 g sviesto ir įlašinkite vanilės ekstrakto. Sviestui ištirpus viską reikia įmaišyti į tešlą ir kepti orkaitėje 20-30 minučių. Biskvitui iškilus ir apkepus viršų galima gardinti kokoso drožlėmis, užpilti karštu šokoladu ar papuošti uogomis.
Slaptas biskvito ingredientas – oras
„Didžiausias iššūkis gaminant biskvitą yra sugebėjimas išlaikyti tinkamą konsistenciją, kad jis iškiltų. Kepdami tortus, pyragus ir kitus konditerinius gaminius prekybos tinklo IKI pirkėjams, naudojame tas pačias tradicines priemones ir produktus kaip ir gamindami namuose: miltus, cukrų, kiaušinius, sviestą ir cukrų. Nenaudojame jokio biskvitų koncentrato, priedo ar pyrago mišinio, kepami biskvitus taip, lyg tai darytume namuose“, – sako N. Juchnevič.
Pasak kepyklų vadovės, yra dar keli triukai, kurie padeda tai padaryti. Kadangi pagrindinis biskvito ingredientas yra oras, N. Juchnevič pataria maišymui naudoti ne medinį, o metalinį šaukštą. Taip pat patartina naudoti kuo šviežesnius kiaušinius, nes jie turi daugiau oro.