• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remiantis statistika, Vakarų Europoje net penktadalis gyventojų yra vegetarai. Lietuvoje tokios statistikos nėra, tačiau manoma, kad ne mažiau kaip 5 procentai šalies gyventojų iš dienos raciono yra išbraukę mėsos produktus. Ir šis skaičius auga – ypač moterų ir paauglių tarpe.

Remiantis statistika, Vakarų Europoje net penktadalis gyventojų yra vegetarai. Lietuvoje tokios statistikos nėra, tačiau manoma, kad ne mažiau kaip 5 procentai šalies gyventojų iš dienos raciono yra išbraukę mėsos produktus. Ir šis skaičius auga – ypač moterų ir paauglių tarpe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar naudinga vegetariška mityba vaikams – specialistai Lietuvoje nesutaria. Tuo tarpu Vakarų Europoje valstybinėse institucijose apie vegetarizmą jau šnekama seniai ir pateikiamos rekomendacijos, kaip tinkamai maitintis, kad augantis organizmas gautų visas reikiamas medžiagas.

REKLAMA

„Vegetarizmas – pastebima tendencija mokinių tarpe, tačiau Lietuvoje yra tik bendros specialistų rekomendacijos dėl šių vaikų mitybos. Vis dėlto didesnės problemos nėra - tiek visavalgiai, tiek vegetarai mūsų mokyklose turi galimybę valgyti visavertį maistą. Atskirais atvejais sudarome individualius valgiaraščius“, - teigia Alisa Norkuvienė, šalies moksleivius maitinančios įstaigos „Kretingos maistas“ vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Norkuvienės, jos vadovaujamos įmonės aptarnaujamose mokyklose pietums siūloma nuo 5 iki 10 patiekalų. Valgiaraštis sudarytas iš įvairių produktų grupių: daržovių, miltinių, varškės, kruopų, mėsos ir žuvies patiekalų. Bent vienas iš pietums patiekiamų patiekalų yra vegetariškas. Papildomai galima rinktis įvairias salotas. Vis dėlto, kad vaikas gautų visas reikalingas paros maistines medžiagas, pasak vaikų mitybos specialistės, daug kas priklauso nuo tėvų - mokyklose dažniausiai valgomi tik pietūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tėvai turi pilną teisę pasirinkti norimą maitinimo tipą savo vaikui. Jeigu vegetariška mityba yra kompleksiška, gerai apgalvota ir subalansuota, tai ji puikiai tinka vaikų maitinimui. Tinkamai subalansuoti maistą tėvams gali padėti dietologai, medikai“, - sako A. Norkuvienė.

REKLAMA

Yra atlikta daug tyrimų, kurie patvirtinta, jog visavalgis ir vegetariškai besimaitinantis vaikas gali vystytis normaliai ir nesiskirti nuo bendraamžių. Mitybos specialistės teigimu, svarbiausia atkreipti dėmesį, kad toks vaikas gautų pakankamai geležies, kalcio ir cinko, riebiųjų rūgščių, vitaminų B2, B12 ir D. Tai itin svarbu augančiam organizmui.

REKLAMA

„Geležies gausu žirniuose, lapinėse daržovėse, viso grūdo duonoje, lęšiuose. Jeigu vaikas nevalgo mėsos, jis turėtų vartoti pieno produktus, kiaušinius ir žuvį. Cinko gausu kviečių gemaluose ir riešutuose, o kalcio – tiek pieno produktuose, tiek brokoliuose, migdoluose ir lapinėse daržovėse“, - pataria A. Norkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės, pastaruoju metu sulaukiama ne vieno skambučio iš tėvų į įmonės nemokamą kokybės liniją. Tėvai yra gana aktyvūs – domisi vaikų maitinimą reglamentuojančiais teisės aktais, tariasi ir siūlo. Neretai vaikams sudaromas individualus meniu dėl specifinių poreikių.

REKLAMA

„Dažniausiai pasitaikančios problemos – cukrinis diabetas ir įvairios alergijos. Pavyzdžiui, vienam vaikui sudarėme atskirą valgiaraštį be pieno, kviečių, obuolių, kakavos, bulvių ir jų produktų“, - pasakojo A. Norkuvienė.

VšĮ „Kretingos maistas“ vadovės teigimu, besirūpinantys vaiko sveikata tėvai turėtų jiems patiekti kuo įvairesnį maistą. Jeigu jis negali valgyti vieno ar kito produkto, jį reiktų keisti kitu, augančio vaiko organizmui turinčiu reikalingų maisto medžiagų.

REKLAMA

„Jeigu vaikas nevalgo ar netoleruoja pieno produktų, jiems pasiūlykite vegetarišką sūrį, tofu, sojų sūrį, kalciu praturtintą sojos pieną. Į paauglių racioną reikia įtraukti duoną, ankštines daržove, lęšius, figas ir kitus džiovintus vaisius, žalias daržoves, riešutus ir sėklas. Vegetarai daug geležies gauna iš kiaušinių, iš jų galima gaminti omletus, kiaušinienes, blynus, įmušti į daržovių patiekalus ar valgyti vienus“, - dalinasi patarimais A. Norkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pusryčiams vaikų mitybos specialistė rekomenduoja vaikui pateikti patiekalus, kurie turi daug angliavandenių ir baltymų: košės, varškė, vaisiai, sumuštinukai su pilno grūdo duona pridedant salotų lapų, pomidorų ar agurkų griežinėlį. Tai užtikrins pakankamą ląstelienos kiekį, gerą žarnyno veiklą, suteiks sotumo jausmą. Pietūs vaikams rekomenduojama valgyti mokykloje. Vakare siūloma vengti riebių, itin sočių patiekalų.

Jeigu norite pasitarti ar turite pasiūlymų dėl vaikų mitybos – susisiekite su VšĮ „Kretingos maistas“ specialistais nemokama kokybės linija: 8 800 51010 arba [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų