Po gripo epidemijos, persirgtų ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, stresų ir žiemos daugelis jaučiasi pavargę ir išsekę. Kaip greičiau atgauti jėgas, konsultuoja Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytoja dietologė Žana ANTONOVA.
–Po persirgtų ligų ar įveiktų sunkumų pasijuntame labai pavargę, stokojame energijos, o valgyti nesinori. Kaip maitintis, kad kuo greičiau atsigautume?
–Jei ligonis neturi apetito, tai ir nereikia valgyti per prievartą. Labai tinka sriubos, daržovių nuovirai, kurie skatina žarnyno peristaltiką. Sergant labai svarbu neapsunkinti žarnyno. Būtina gerti kuo daugiau skysčių. Kai liga pasitraukia, galima pereiti prie įprasto maisto. Apetitas paprastai geresnis būna ryte. Sergančiam žmogui nereikėtų ragauti naujų, jam neįprastų patiekalų, naujų produktų. Geriau laikytis senų valgymo įpročių.
Nieko baisaus, jei vaikas ar ligonis keletą dienų valgys mažiau. Kai namuose ar vaikų darželyje vaikai verčiami valgyti, tai tik didina stresą. Geriau pasiūlyti daržovių sulčių, šviežių obuolių, daržovių, jeigu vaikas tai toleruoja.
Ligų, negalavimų atsiradimo priežastis – nusilpęs imunitetas. Jį sustiprinti padeda racionali mityba. Dažniau suserga tie žmonės, kurie valgo nereguliariai, mažai, laikosi mažo kaloringumo dietų ir per dieną gauna mažiau nei 1000 kcal. Imunitetas nusilpsta, jei racione nėra daržovių, vaisių. Labai prastas įprotis maitintis vien greitojo maisto užkandžiais, pašildytais mikrobangų krosnelėje.
Savo imunitetu reikia nuolat rūpintis ir valgyti 3-5 kartus per dieną. Du valgymai turi būti pagrindiniai, kitus kartus galima užkąsti lengvesnio maisto.
Labai svarbu, kad racione kuo daugiau būtų angliavandenių, duonos, kruopų. Duona ir košės turi skaidulų, B grupės vitaminų, padeda stiprinti imunitetą. Neturime užmiršti žuvies, labiausiai žiemą patartina riebi žuvis. Mėsa turi geležies, yra vitaminų B šaltinis. Jos rekomenduojama suvalgyti 100 g per dieną. Ji turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms atsirasti, todėl reikia rinktis liesą mėsą, nekepti riebaluose.
Kasdien reikia suvalgyti 300 g daržovių, vaisių –400 g. Pienas ir pieno produktai turi daug probiotikų. Gyvos gerosios bakterijos teigiamai veikia organizmą. Dėl stresų, antibiotikų vartojimo gerųjų bakterijų gali sumažėti, tuomet gydytojai gali rekomenduoti vartoti probiotikų kapsules. Probiotikų yra jogurtuose, kefyre, raugintuose kopūstuose. Naudingosios bakterijos padeda kovoti su infekcija ir saugo sveikatą.
–Žiemą tenka atsisakyti daugelio pomėgių, mažiau judame ir tampame liūdnesni. Ką daryti?
– Ir žiemą reikalingas fizinis krūvis. Geriausia būtų kasdien po pusvalandį pasimankštinti. Kas nenori daryti mankštos, turėtų bent 15-30 minučių pasivaikščioti gryname ore.
Jeigu žmogus maitinasi skurdžiai, vertėtų pagalvoti apie maisto papildus. Seneliai, nėščios ar susilaukti vaikelio planuojančios moterys turėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytojais. Jie patars, kokius papildus vartoti, galbūt prireiks atlikti ir kraujo tyrimus.
Nepatartina piktnaudžiauti maisto papildais, vartoti po kelis iš karto, nes jie gali sąveikauti tarpusavyje, galima perdozuoti vitaminų bei mineralų. Papildus atsargiai turi vartoti sergantieji lėtinėmis ligomis, netinkamai pasirinkti jie gali net pabloginti sveikatą.
Genė SILICKIENĖ