Charizmatiškasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco pradžiugins pusryčių receptu ir išvirs kiaušinius be lukšto, dažnai šiuo metu vadinamus Benedikto kiaušiniais. Tačiau jo receptas bus netradicinis – be įprasto padažo, bet su gausiais pagardais: karamelizuotais svogūnais, juodosiomis alyvuogėmis, šviežiomis salotomis ir grilinta šviesia duonele.
Tuo tarpu Ali, neįsivaizduojantis šeimos pietų be deserto, šį kartą vėl pradžiugins šokolado mėgėjus ir iškeps įspūdingus šokoladinius keksiukus be miltų. Eksperimentuoti nevengiantis profesionalus konditeris pademonstruos, kaip galima išradingai panaudoti užsigulėjusias desertų formeles ir šaldytas uogas.
Kaip teisingai kepti svogūnus, kad jie iš karto nepradėtų degti, o tik suminkštėtų, bei, kam dar galima panaudoti prancūziškų kanelių formeles – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3!
Benedikto kiaušiniai pagal Gian Lucą
Reikės:
• 4 kiaušinių • 300 ml alaus • 300 ml vandens • 2 šviesių pusrytinių bandelių arba šviesios duonos • 4 riekelių š. rūkymo šoninės • 100 g mažų burokėlių ir špinatų lapelių mišinio • 2-3 mėlynųjų svogūnų • Saujelės juodųjų alyvuogių be kauliukų • Žiupsnelio kaparėlių • Ypač tyro alyvuogių aliejaus • Šlakelio juodojo balzaminio acto • Šlakelio baltojo balzaminio acto • Žiupsnelio druskos • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Į dubenį sudėti salotų lapus ir sumaišyti su juodojo balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų mišiniu. Palikti pastovėti.
Į keptuvę įpilti aliejaus ir sudėti pusžiedžiais supjaustytus svogūnus. Pakepinti keletą minučių, kol suminkštės, įdėti kaparėlių, prilaužyti alyvuogių ir įpilti baltojo balzaminio acto. Viską gerai išmaišyti ir pakepinti porą minučių, kol susikaramelizuos. Tada viską nustumti į keptuvės kraštą ir laisvoje vietoje apkepinti iš abiejų pusių šoninės riekelės. Nukelti nuo kaitros.
Ant grilio keptuvės arba orkaitėje apskrudinti per pusę perpjautas bandeles.
Prikaistuvyje užvirti lygiomis dalimis sumaišytą alų ir vandenį. Kai užverda, sumažinti kaitrą, kad vanduo nekunkuliuotų. Šaukštu įsukti vandenyje sūkurį ir į jo vidurį su dubenėliu įleisti kiaušinį. Virti 2-3 minutes. Išgriebti ir padėti ant lėkštės, kad nuvarvėtų. Tokiu būdu išvirti visus kiaušinius.
Serviravimas: lėkštėje padėti bandelės puselę, ant jos uždėti karamelizuotų svogūnų, salotų mišinio, šoninės riekelę ir ant viršaus – kiaušinį. Pabarstyti druska ir juodaisiais pipirais.
Skanaus!
Šokoladiniai keksiukai su aviečių džemu
Keksiukams reikės:
• 100 g sviesto • 120 g juodojo šokolado • 30 g pieninio šokolado • 3 kambario temperatūros kiaušinių • 20 g kakavos (didelis valg.š.) • 5 g kukurūzų krakomolo (1 didelis arb.š.)
Džemui reikės:
• 100 g aviečių tyrės • 60 g šaldytų braškių • 0,5 citrinos sulčių • 2 valg.š. džemams skirto cukraus • 1/3 vanilės ankšties
Dekoravimui reikės:
• Netirpios cukraus pudros Prikaistuvyje ištirpinti sviestą ir į jį suberti visą šokoladą. Nuolat maišyti ant silpnos kaitros, kol šokoladas pilnai ištirps. Suberti kakavą sumaišytą su kukurūzų krakmolu ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Nukelti nuo kaitros.
Į gautą masę po vieną įmušti visus kiaušinius ir nuolat maišyti šluotele. Gautą vientisą skystos konsistencijos masę išpilstyti į keksiukų formeles. Galima panaudoti ir kanelių formeles. Formeles užpildyti tik iki pusės, nes kepdami keksiukai daug iškyla.
Kepti iki 140°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Iškepusius išimti iš formelių ir atvėsinti.
Į prikaistuvį supilti aviečių tyrę, sudėti šaldytas susmulkintas braškes, ispausti pusės citrinos sulčių ir įberti džemams skirto cukraus. Viską gerai išmaišyti ir kaitinti. Tada įdėti išimtas vanilės sėklytes bei pačios ankšties dalį. Permaišyti ir virti ant vidutinės kaitros bei dažnai pamaišyti, kol sutirštės. Nukelti nuo kaitros ir šiek tiek atvėsinti. Atvėsusius keksiukus apibarstyti netirpia cukraus pudra ir į viduriuką su šaukšteliu įdėti džemo. Jei kepėte ne kanelių formelėse, keksiukų viduryje įspausti po duobutę džemui.
Skanaus!