Pirmoji naujojo sezono laida bus lyg duoklė pasibaigusiai karštajai vasarai ir laidos vedėjai susitiks studijoje, įrengtoje Smiltynėje ant Kuršių marių kranto.
Kaip įprastai vėluojantis Gian Luca krantine atskries savo motoroleriu su kava rankose. Taigi, tradiciškai laida prasidės nuo rytinės kavos puodelio bei geros nuotaikos.
Kulinarinė laidos dalis, prie kurios vairo stos Gian Luca, bus skirta jau legenda tapusioms cukinijoms, kai vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje visi bando jomis atsikratyti.
Temperamentingasis italas pagamins Italijoje populiarius įdarytų cukinijų laivelius, o įdarą paruoš iš konservuoto tuno, kuris pasak pačio virtuvės šefo, šiuo metu yra užvaldęs visą jo meniu.
Konditerinė laidos dalis taip pat bus skirta itališkiems patiekalams ir Ali paruoš jo pačio patobulintą bei egzotiškais akcentais pagardintą tradicinį ir bene populiariausią vasarišką desertą Italijoje – panakotą.
Profesionalus konditeris patikins, kad šis receptas yra labai paprastas bei įkandamas net pradedantiesiems, o jo skonis prilygstantis palaimai. Gian Luca liks sužavėtas ir taip skubės valgyti, kad vaizdas televizijos ekranuose bus kaip iš tos pasakos: „... per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau...“.
Daug puikios nuotaikos ir skardaus užkrečiančio juoko, daug kulinarinių bei konditerinių patarimų – rytoj laidoje „Gardu Gardu“ 9.30 val. per TV3!
Konservuotu tunu įdarytos cukinijos
Reikės:
• 2 nedidelių cukinijų • 6 valg. š. konservuoto tuno • 3 valg. š. kedro riešutų • 3 valg. š. džiuvėsėlių • 1 valg. š. kaparėlių • 2 kiaušinių • 5-6 gabaliukų ančiuvių filė • 1 svogūno • 100 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio • Šlakelio ypač tyro alyvuogių aliejaus • Šlakelio juodojo balzaminio acto • Žiuspnelio persilado prieskonių
Cukinijas įdėti į puodą su verdančiu vandeniu ir pavirti 2 minutes. Ištraukti iš puodo ir panardinti į dubenį su labai šaltu vandeniu (geriausia su ledukais), kad neprarastų ryškios žalios spalvos, bei palikti, kad atvėstų.
Į kitą dubenį sudėti konservuotą tuną, kaparėlius, džiuvėselius, kedro riešutus, įmušti kiaušinius ir viską gerai išmaišyti.
Svogūną susmulkinti kartu su ančiuvių filė gabaliukais. Suberti juos į tuno masę, sudėti didžiąją dalį tarkuoto parmezano sūrio ir vėl viską gerai permaišyti.
Atvėsusias cukinijas perpjauti per pusę išilgai ir išskobti sėklų masę. Užpildyti puseles tuno įdaru ir padaryti kalnelius.
Įdarytas cukinijas suguldyti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, pašlakstyti alyvuogių aliejumi bei pabarstyti likusia dalimi tarkuoto parmezano sūrio.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Iškepusias pabarstyti persilado prieskoniais ir pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu.
Egzotiška panakota
Panakotai reikės:
• 300 g grietinėlės • 100 g pieno • 3 vnt. želatinos lakštų • 2 valg. š. medaus • 1 arb. š. vanilinio cukraus • 0,5 žaliosios citrinos (laimo) žievelės
Užpilamam egzotinių vaisių kremui reikės:
• 150 g pasiflorų tyrės • 200 g mangų tyrės • 7 kiaušinių trynių • 150 g cukraus • 100 g kubeliais pjaustyto sviesto
Dubenelyje su šaltu vandeniu užmerkti želatinos lakštus ir palikti, kad išbrinktų.
Į prikaistuvį supilti greitinėlę, pieną ir įdėti medų. Reguliariai pamaišant užvirti. Nukelti nuo kaitros ir įdėti iš vandens ištrauktą išbrinkusią želatinos masę. Gerai išmaišyti, kol želatina pilnai ištirps. Įtarkuoti žaliosios citrinos žievelės, permaišyti ir supilstyti į desertinius indelius ar taures iki pusės. Palikti valandai šaldytuve.
Trynius gerai išplakti kartu su cukrumi iki purios masės.
Tyres supilti į prikaistuvį ir pakaitinti, kol pradės garuoti. Tada sudėti trynių masę ir nuolat maišant šluotele kaitinti, kol pradės putoti. Nukelti nuo kaitros ir po truputį sudėti sviesto kubelius bei maišyti, kol sviestas pilnai ištirps. Tada kremą atvėsinti ir užpilti ant sustingusios panakotos.
Skanaus!