Medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad prie šventinio stalo svarbu prisiminti vos vieną taisyklę, kad virškinimo sistemos sutrikimai nejauktų gražiausių metų švenčių.
„Pagrindinė taisyklė yra mėgautis pačiomis šventėmis: tradiciniais patiekalais ir laiku, praleistu su šeima. O dar svarbesnė taisyklė, kad turėtume ne taip šventiškai, o sveikai maitintis visą kitą, ne šventinį, laiką. O šventes švęsti reikia, tik tuo metu, kai valgome, labai svarbu prisiminti, kad nesame šiukšlių dėžė. Valgyti reikia tiek, kad nebūtų fizinio diskomforto“, – pastebi E. Gavelienė.
Persivalgymas – pavojingas sergantiems lėtinėmis ligomis
Gydytoja dietologė sako, kad persivalgymo būsena sveikam žmogui retai gali sukelti sunkesnių sveikatos sutrikimų, tačiau kai kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims gausesnis maisto vartojimas gali būti pavojingas.
„Vienkartinis gausesnis maisto vartojimas, persivalgymas, retai kada gali sukelti sunkesnių sveikatos bėdų, ypač jei nėra lėtinio susirgimo.
Tačiau asmenys, kurie serga lėtinėmis ligomis, ir patys žino, kad jiems neverta persistengti švenčių metu. Gausesnis maisto vartojimas netinka sergantiems virškinimo sistemos ligomis, cukralige, taip pat asmenims po pilvo operacijų“, – sako E. Gavelienė.
Pasak gydytojos, daug didesnė bėda yra tada, kai persivalgymas tampa nuolatiniu palydovu.
Visos bėdos – dėl nesaikingo vartojimo
E. Gavelienė sako, kad ant šventinio stalo sunkiai rastume maisto derinius, kurių nereikėtų maišyti. Kaip pastebi gydytoja, daugiau bėdų kyla dėl nesaikingo vartojimo.
„Jeigu maistas yra ragaujamas, jeigu yra po vieną, kitą kąsnį skanaujama, tuomet įvairovė tikrai nėra bėda. Jeigu valgoma dideliais kiekiais, tuomet problemos atsiranda ne dėl to, kad maišomas įvairus maistas, o dėl to, kad jo yra per daug. Iš to sveikatos bėdos ir kyla“, – sako gydytoja.
Kaip pastebi E. Gavelienė, svarbu atsižvelgti ir į žmogaus valgymo įpročius, kultūrinius ypatumus, mat skirtinguose Lietuvos kraštuose gyventojai yra įpratę valgyti skirtingus maisto derinius.
„Reikia neužmiršti, kad kiekvienas žmogus yra pripratęs prie tokio maisto, kuris vyrauja jo šeiminėje, kultūrinėje aplinkoje. Toli nereikia ieškoti. Jei pasižiūrėtume įvairių regionų maisto derinius lėkštėse, jie tikrai skiriasi. Pavyzdžiui, asmuo atvažiavęs iš Aukštaitijos į Žemaitiją, ne visuomet supras, kaip žemaičiai gali valgyti silkę su surūgusiu pienu. Tačiau tai yra tradicinis žemaičių Kūčių patiekalas ir jis nė kiek nestebina to krašto žmonių.
O dzūkas ar aukštaitis, nežinia, ar labai apsidžiaugtų tokį patiekalą gavęs, kai, tuo tarpu, žemaičiui tai yra visiškai normalus maistas ir to krašto žmonės jokių bėdų tame derinyje nemato. Todėl maisto derinimo ypatumai priklauso ir nuo kultūros bei regiono, kuriame gyvenama“, – pastebi gydytoja.
Alkoholis persivalgymą apsunkins
E. Gavelienė sako, kad persivalgius kliūtimi virškinimui gali tapti alkoholis, mat švenčių metu lietuviai jo nevengia.
„Kalbant apie alkoholį ant šventinio stalo, tai didžiausia bėda, su kuria mes, gydytojai dietologai, susiduriame, yra ta, kad alkoholis paskatina atsipalaidavimą ir asmuo nebejaučia saiko taip, kaip jis jaustų blaivia galva.
Kalbant apie pavojingus alkoholio ir maisto derinius, mano žiniomis, tokių nėra.
Tačiau reikia žinoti, kad alkoholis jokiu būdu nepadeda virškinti maisto, ypač persivalgius. Jis net gali sukelti papildomų bėdų. Nes pats gausesnis maisto vartojimas pareikalauja tiek gausesnės virškinimo fermentų gamybos, tiek fiziškai, tūrine prasme, persivalgius virškinimo organai persitempia, o dar papildomas tūris alkoholio virškinimo sistemoje tikrai negelbės situacijos“, – pastebi E. Gavelienė.
„Prie šventinio stalo reikia džiaugtis, mėgautis laiku ir nepamiršti žiūrėti į savo lėkštės turinį“, – reziumuodama šypteli gydytoja.