Pavasarį 6-7 klasių mokinių tyrimas parodė, kad daugiau kaip pusė jų (52 proc.) kasdien ar net kelis kartus per dieną smaguriauja saldumynų, o daržoves reguliariai valgo tik 64 proc. mokinių. Vaisius mokiniai mėgsta labiau, juos kasdien valgo 78 proc. apklaustųjų. Kad maitinasi gerai ir pakankamai mano 58 proc. mokinių. Likusieji supranta, kad jų mityba nepakankama arba negali įvertinti savo mitybos įpročių. Tyrime iš viso buvo apklausti 1177 mokiniai.
Prieššventinis laikotarpis, kai šeima daugiau laiko praleidžia kartu, o mamos dažniau sukasi virtuvėje, gali tapti puikia proga sudominti vaikus sveiku maistu, juos įtraukiant į maisto gaminimą.
„Gamindami maistą kartu, vaikai susipažins su sveikais ir kasdieniame racione turinčiais atsirasti produktais. Organizuodami renginius, kuriuose žinomi šefai kartu su darželinukais ar mokiniais gamina valgį, matome, kiek džiaugsmo tai teikia vaikams. O tai, ką jie sukuria, paskui patys su didžiausiu pasigardžiavimu ir valgo. Beje, pastebėjome, kad ne visi vaikai net atpažįsta daržoves, kurias, ko gero, namuose mato savo lėkštutėse tik apdorotas“, – sako „Nestlé Healthy Kids“ iniciatyvos atstovė Lietuvoje Ariana Rastauskaitė.
Vaikas ragaus, ką pats pagamins
Maisto gaminimas vaikams – kaip žaidimas. Tereikia parinkti sveikų produktų, dar geriau, kad jie būtų kuo įvairesnių spalvų ir formų. Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, kartu su „Nestlé“ organizuojančios nemokamus mokymus darželinukams, narė Aida Matulevičiūtė pataria nebijoti vaikams virtuvėje duoti kuo įvairesnių užduočių, leisti ne tik stebėti maisto gaminimą, bet ir patiems gaminti. Pasak sveikos mitybos ir gyvensenos entuziastės, vaikai tikrai neatsisakys valgyti to, ką patys pagamino.
„Vaikams patinka žaisti miltais, tad jie mielai padėtų kepti sveikuoliškus sausainius. Didesni vaikai jau galėtų imtis daržovių pjaustymo, mažesniems leiskite nuskusti morką ar bulvę. Mokydami vaikus, patyrėme, kad kai kurie vaikai nežino, kaip atrodo viena ar kita neskusta daržovė, nes tiesiog nebuvo jų matę.
Taigi, įtraukdami vaikus, supažindinsite juos su įvairiomis daržovėmis, paaiškinsite, kuo konkretus produktas yra naudingas, ar jį reikia virti, ar kepti, o gal galima valgyti ir žalią. Jeigu galima, duokite vaikui paragauti daržovę prieš gaminimą ir po jo. Pamatysite, kas vaikams patinka labiau, kas mažiau“, – pataria A. Matulevičiūtė, Vilniaus restorano „HBH“ vadovė ir šefė.
Sveiką mitybą turi ugdytis ir tėvai
Pasak A. Matulevičiūtės, mitybos vaikai pirmiausia mokosi iš tėvų. Tad jeigu tėvai nevalgo brokolių ar cukinijų, neturėtų tikėtis, kad vaikas juos kirs su pasigardžiavimu. Ne mažiau svarbu ir taip, kaip namuose maistas yra paruošiamas.
„Vaikams labai svarbu tai, kaip maistas atrodo. Jeigu vaikui patiekiamos pervirusios, spalvą ir formą praradusios daržovės, kiti produktai, natūralu, kad toks maistas jiems neatrodo patrauklus.
Gaminant su vaikais reikėtų pasitelkti fantaziją, kaip maistą pateikti linksmiau ir įdomiau. Juk tą patį brokolį, tinkamai paruošus ir išlaikius jo sodrią žalią spalvą, galima lėkštėje išdėlioti kaip gėlytę. Verta investuoti ir laiko, ir pastangų, nes nuo mažens suformuoti vaikų mitybos įpročiai lems jų viso gyvenimo būdą ir sveikatą“, – sako A. Matulevičiūtė.
Sveikos mitybos ir gyvensenos puoselėtoje taip pat siūlo negaminti atskirai maisto tėvams ir vaikams. Visa šeima turėtų valgyti tą patį maistą, kurį tėvai pagal poreikį galėtų sau pagaminti, pavyzdžiui, labiau apskrudusį ar pagardinti aštresniais prieskoniais. Ne mažiau svarbu vaiką pratinti valgyti prie stalo kartu su visa šeima, naudotis stalo įrankiais. Taip bus ugdomas tinkamas vaiko požiūris į maistą ir jo kokybę.