„Sveiką mitybą propaguojančiam žmogui, vieną kartą per savaitę pasilepinti greitu maisto nieko blogo. Vis dėlto jei tik kartą per savaitę atrandama ryžto maitintis sveikai – sveikuoliais netampama. Net nesidomint sveika ir subalansuota mityba, kiekvienam aišku, jog greitas maistas neduoda jokios naudos mūsų organizmui, tai yra tik „tuščios“ kalorijos bei liežuvio receptorių patenkinimas“, – teigia asmeninis treneris.
Varškės sūreliai ir pyragai – kančia mūsų organizmui
Kokia vis tik reali žala sveikatai, nuolat neatsispiriant nesveikam maistui?
„Ne veltui greitas maistas vadinamas tuščiomis kalorijomis. Tokiame maiste, kaip mėsainiai, aliejuje gruzdinti koldūnai, bulvytės, traškučiai, bandelės, pyragai, varškės sūreliai ir kiti, įvairūs užkandžiai, vaisvandeniai, sultys, neturi organizmui reikalingų mineralų, baltymų, skaidulų bei kitų maistinių elementų.
Kas vyksta suvalgius tokio maisto? Mūsų organizmas gauna daug konservantų, dažiklių, hidrintų riebalų, didelis cukraus perteklius virsta riebalais ir ima kauptis papildomi kilogramai ir ilgainiui atsiranda antsvorio grėsmė. Neužmirškime, jog nuo tokio maisto kenčia ir mūsų kepenys, skrandis, lėtėja medžiagų apykaita. Valgydami tokį nepilnavertį maistą nesurenkame reikiamo kiekio baltymų, kurie yra atsakingi už mūsų raumenų masės palaikymą“, – kalba Mantas Panavas.
Specialisto teigimu, dažnai sulaukiama klientų, kurie trokšta pasikeisti, sulieknėti ir pirmieji žingsniai, ko būtina tokiais atvejais imtis – keisti mitybos įpročius. Treneris atskleidžia, jog pamačius daugumos žmonių maisto racioną nei kiek nestebina, kodėl aplink mus tiek daug blogai besijaučiančių, prastos nuotaikos, stingančių energijos ir pasitikėjimo savimi žmonių. Žinoma, antroji pagal svarbumą viso to priežastis – mažas fizinis aktyvumas.
Sveikai maitinantis būtina save ir palepinti
Atsisakius nesveiko maisto pakankamai greitai pradedama jaustis geriau, pastebima, kad energija išlieka visą dieną, o rytai tampa lengvesni ir prasidedantys pozityviomis nuotaikomis. Be abejo, pakeitus mitybos įpročius, gerėja ne tik sveikata, bet ir vizualiai tampame grakštesni, lieknesni, o veido oda atrodo kur kas žvalesnė.
„Neigiamą poveikį organizmui daro daugelis pridėtinių konservantų, t.y. „E“ priedai, tačiau didžiausia žala – pridėtinis cukrus ir hidrinti pakeistų savybių riebalai. Hidrinti riebalai buvo išrasti kaip pigus, geros konsistencijos, ilgą galiojimo trukmę turintis sviesto pakaitalas.
Hidrinti riebalai sukelia katastrofiškas pasekmes, jie yra ypač kenksmingi kraujagyslėms, o joms užsikimšus, širdies ir smegenų ligos tampa neišvengiamos. Be to, pavojus kyla net suvartojus mažą trans riebalų kiekį, kartais šie vadinami kaip pakeistų savybių riebalai.
Pakanka suvalgyti tik keletą saldainių ar sūrelių, o juos ypatingai mėgsta vaikai ir žarnyno bei virškinimo problemos garantuotos. Daugiausiai šių hidrintų riebalų yra visuose konditerijos gaminiuose, pieno produktų gaminiuose, majonezuose, padažuose , leduose, todėl tokio maisto patarčiau ypatingai vengti“, – rekomenduoja treneris.
Nuolat valgant bevertį nesveiką maistą gresia ne tik nutukimas, tačiau ir vaisingumo problemos, koncentracijos stoka, cukrinio diabeto rizika, o insulto tikimybė padidėja dvigubai. Pašnekovas rekomenduoja laikytis taisyklės – 80 proc. sveiko maisto ir 20 proc. namų gamybos skanėstai. Pavyzdžiui, vieną kartą per savaitę pasilepinti namine pica, pyragu, sausainiais ar kitais pačių pasigamintais skanėstais.
Laikydamiesi tokio režimo neprarasite motyvacijos didžiąją laiko dalį maitintis sveikai, taip lepindamiesi nepakenksite savo sveikatai bei kūno linijoms ir tik džiaugsitės gerėjančia sveikata ir energijos antplūdžiu.