Specialistai nustatė, kad vis daugiau vaikų patiria maisto medžiagų trūkumą, o tai pasireiškia įvairiomis ligomis, nusilpusia imunine sistema.
Pasak mitybos specialistės, svarbu yra tai, kad vaiko mitybos racioną turi sudaryti tik tie produktai, kurie yra naudingi organizmui. E. Pleterienė įsitikinusi, kad nuo pat mažų dienų vaikui reikia rodyti sveiko gyvenimo būdą, mokyti taisyklių. Priešingu atveju gali nukentėti jo sveikata, nes paaugęs jis pats pirks tik tai, kas jam skanu, bet ne tai, kas naudinga ir sveika.
„Kol dar vaikas mažas ir jo mityba rūpinasi tėvai, maistas gali būti įvairus ir pilnavertis, tačiau kai tik vaikai tampa savarankiški, neretai pietums skirtus pinigus jie išleidžia mažą maistinę vertę turinčiam maistui, dažniausiai saldiems gazuotiems gėrimams ir įvairiems neaiškios sudėties užkandžiams“, - teigia mitybos specialistė.
Norint to išvengti, E. Pleterienė sako, kad tėvams būtina kalbėti apie teisingą produktų pasirinkimą ir koks jų poveikis sveikatai.
Jei tėvai neugdys vaikui sveikos mitybos įpročių, jie ir rinksis tuos produktus, kurie skanūs, tačiau žalingi sveikatai. Būtina ne tik namuose, bet ir mokykloje vaikams aiškinti, kokią žalą daro pamėgti „limonadai“, bulvių traškučiai ar įvairūs užkandžiai.
E. Pleterienė taip pat įspėja tėvus, kad sveikos gyvensenos ugdymas neturėtų būti pagrįstas griežtu auklėjimu.
„Žinoma, nereikėtų pulti į kraštutinumus ir visiškai uždrausti skanėstus, palepinti vaikus būtina, bet turėtume išmokyti juos pasirinkti teisingai“, - pataria ji.
Vaikams, kaip ir suaugusiesiems, svarbu pasirinkti maistą, kuriame būtų kuo mažiau cukraus, druskos, įvairių dažiklių, konservantų bei skonio stipriklių.
Be viso to, E. Pleterienė teigia, kad svarbu atkreipti dėmesi vaikus auginantiems tėvams į nitratų kiekį daržovėse, vaisiuose bei vandenyje.