• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į ligonines guldomiems gyventojams derėtų turėtų pinigų ar prašyti artimųjų, kad jie dažniau lankytų. Ir ne tuščiomis.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažino maisto porcijas

Krizės metu ligoninių maistas pasidarė prėskesnis, patiekalų porcijos sumažėjo.

Neseniai pakėlusios ligonių mitybos įkainius ir pradėjusios juos sočiau maitinti, dabar stacionarias sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios gydymo įstaigos vėl taupo.

REKLAMA

Panevėžio apskrities ligoninė, kurioje gydomi visos apskrities gyventojai, vieno ligonio maistui per parą dabar skiria litu mažiau. Įkainis sumažintas nuo 6 iki 5 litų.

Pasak ligoninės dietologės Virginijos Vilemienės, šiuo atžvilgiu vienas litas yra daug. Ligoniai gauna menkesnes porcijas, košės gardinamos mažesniu sviesto gabalėliu, ant varškės nebededama uogienės, o bandelė ar sūrelis, kuriuos gaudavo pacientai, dabar jau būtų prabanga. Tokiais skanėstais palepinami tik vaikai.

REKLAMA
REKLAMA

Dietologė dažnai vaikšto po skyrius. Ji stebi, ar ligoniai suvalgo maistą, teiraujasi jų nuomonės. Pasak specialistės, akivaizdu, kad pacientai nėra patenkinti. Maisto per mažai vyrams, ypač tiems, kuriuos nedažnai aplanko artimieji, kurie neturi galimybės nusipirkti produktų ligoninės kavinėse. Tačiau yra ir tokių, kurie valgo tik tai, ką atneša artimieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per ekonominį pakilimą, kai ligoninė mitybos įkainį padidino dviem litais – nuo 4 iki 6 litų, neretas ligonis prisipažindavo, kad besigydydamas valgo sočiau ir skaniau, nei įstengia maitintis namuose.

Pasak V. Vilemienės, tuo metu iš tiesų ligoniai buvo maitinami neblogai.

Prie pusryčiams patiekto kiaušinio buvo galimybė pridėti silkės ar dešros gabaliuką, pietums iškepti didesnį kotletą, į lėkštę įdėti daugiau daržovių. Taigi maistas buvo įvairesnis, jo buvo daugiau.

REKLAMA

Pacientai, kuriems teko anksčiau gulėti ligoninėje, tikina, kad dabar maitinimas labai suprastėjęs. Dietologės nuomone, maistas prastesnis nei anksčiau, bet tikrai nėra blogas. Pasak jos, ligoninių maistas visada yra daugiau ar mažiau dietinis. Be to, įstaigos paskirtis – gydyti, o ne teikti restorano paslaugas. Specialistė svarstė, kad sunkmečiu ligoniai turėtų suprasti padėtį ir nereikšti pretenzijų.

REKLAMA

Sumažino 50 centų

Panevėžio infekcinė ligoninė mitybos įkainį sumažino nuo 5,50 Lt iki 5 Lt. Šiemet į naujai įrengtą pulmunologijos korpusą atkeltų tuberkuliozės ligonių mitybos įkainis irgi sumažintas 50 centų, tačiau jie maitinami sočiau – už 6 litus per parą.

Ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis „Sekundei“ tvirtino, kad taupyti tenka įvairiose srityse, ne išimtis – ir ligonių mityba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstaigos vadovas mano, kad pacientams nederėtų skųstis maistu. Pasak jo, per krizę svarbiausia stengtis, kad nenukentėtų ligoniams teikiamų paslaugų apimtis ir kokybė, o maistas – ne toks svarbus dalykas.

Maitina kaip maitinę

Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė sakė, kad slaugomų ligonių mitybai per parą skiriama daugiau nei 5 Lt, o socialinės globos – per 8 Lt – tiek pat, kiek ir prieš krizę.



Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų