Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad per šventes prisiragavę tiek įmantrių, tiek tradicinių lietuviškų patiekalų, joms pasibaigus pirkėjai stengiasi rinktis daugiau lengvesnio, sveikatai palankaus maisto.
„Pasibaigus šventėms lietuviai grįžta ritmą. Pastebime, kad jų krepšeliuose dažniau matomi sveikesni produktai: vaisiai ir daržovės, ekologiškos kruopos, pieno produktai, žuvis bei mėsa. Matome, kad per šventes paišlaidavę pirkėjai joms pasibaigus dažniau dairosi ir akcijų. Jas kiekvieną savaitę pritaikome skirtingų kategorijų prekėms“, – sako V. Budrienė.
Kiaušiniai turi galiojimo laiką
Vilma Juodkazienė, minėto prekybos tinklo atstovė, sako, kad didžiausias galvos skausmas po švenčių tampa maisto likučių sunaudojimas. O, po Velykų tradiciškai neretai lieka nemažai virtų kiaušinių, todėl prieš juos ruošiant – reikėtų žinoti jų galiojimo laiką.
„Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nepatariama laikyti ilgiau kaip 2 paras, o šaldytuve – iki 3 parų. Todėl pasibaigus šventėms kiaušinių likučius reikėtų suvalgyti kaip įmanoma greičiau. O jeigu nenorite jų valgyti tiesiog vienų ar su duona bei majonezu – iš kiaušinių galima pasiruošti pačių įvairiausių patiekalų.
Vienas populiariausių – pikantiška užtepėlė, kuri gaminama iš pjaustytų kiaušinių, majonezo, druskos, pipirų, tarkuoto sūrio ir smulkintų česnakų. Jeigu turite – šiai prie šios užtepėlės puikiai tiks ir žalumynai. Labiausiai krapai, svogūnų laiškai, petražolės“, – pranešime spaudai sako V. Juodkazienė.
Kur juos dar panaudoti?
Jeigu patiekalai, kuriuose dominuoja kiaušiniai atsibodo – virtus kiaušinius galima įmaišyti į kotletų masę. Arba smulkintus kiaušinius įmaišyti į užtepėlę su rūkyta žuvimi. Tokia užtepėlę pasigaminsite indelyje sumaišę rūkytą žuvį, smulkintus kiaušinius, mėgstamus žalumynus, šaukštelį grietinės, majonezo bei krienų.
Be to, kiaušiniai puikiai tinka gardinti sriuboms, pavyzdžiui, supjaustykite juos į rūgštynių sriubą, šaltibarščius ar kitas šaltas sriubas – agurkų sriubą su kefyru ar natūraliu jogurtu. Kiaušiniai taip pat puikiai dera ir šaltojoje sriuboje su ridikėliais. V. Juodkazienė dalijasi ir dar keliais receptais, kuriuose išradingai panaudosite kiaušinių likučius.
Pusryčių tortilijos su kiaušiniu ir avokadu. Jeigu sumuštiniai pusryčiams atsibodo – išbandykite pusryčių tortilijų receptą su kiaušiniais. Tokioms tortilijomis reikės: 2 sunokusių avokadų, 2 kietai virtų kiaušinių, kelių šaukštelių salsos padažo, šviežių špinatų, 4 visagrūdžių tortilijų, 80 g tarkuoto kietojo sūrio, šlakelio alyvuogių aliejaus.
Kaip jas pasigaminti? Avokadus supjaustykite kubeliais, o kiaušinius – griežinėliais. Tortilijas padenkite salsos pažadu. Vienoje pusėje sudėkite visus produktus: avokado kubelius, kiaušinių griežinėlius, špinatų lapus, tarkuotą sūrį. Perlenkite tortilijos lakštus pusiau. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir apkepkite tortilijas iš abiejų pusių po minutę.
Kiaušinių salotos su salierais. Jeigu tradicinė pikantiškai mišrainė – pabodo, pasigaminkite kiek kitokią, gaivesnę jos versiją. Tokioms salotos prireiks: 6 kietai virtų kiaušinių, 2 salierų stiebų, kelių šaukštų graikiško jogurto, šaukštelio garstyčių, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Kaip jas pasigaminti? Kietai virtus kiaušinius nulupkite ir supjaustykite kubeliais (nesistenkite pjaustyti tolygiai – kuo grubiau supjaustysite, tuo bus skaniau). Smulkiai supjaustykite salierus ir kartu su kiaušiniais suberkite į dubenį. Sumaišykite jogurtą su garstyčiomis bei prieskoniais ir įmaišykite padažą į salotas. Skanaukite su skrudinta duonele.