Daug skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų turintys mažieji maisto produktai yra ne vien tik malonaus skonio kąsneliai, rašo express.co.uk.
Pupelės, žirniai ir lęšiai
Tiesą sakant, pupelės, žirniai ir lęšiai gali kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, todėl sumažėja širdies ligų rizika. Šių trijų maisto produktų „cholesterolio šalinimo“ galios slypi jų skaidulų kiekyje, teigia „Heart UK“.
Labdaros organizacija paaiškina, kad kai kurios skaidulų rūšys gali padėti sumažinti riebiosios medžiagos kiekį, blokuodamos dalį cholesterolio, kuris iš žarnyno patenka į kraują. Ankštiniuose augaluose, tokiuose kaip pupelės, žirniai ir lęšiai, yra ypač daug šios rūšies skaidulų.
Ne vien tik „Heart UK“ pabrėžia stiprų ankštinių augalų vartojimo poveikį. Tyrimas, paskelbtas žurnale „British Journal of Nutrition“, parodė kaip ankštiniais augalais pagrįsta mityba sumažino bendrą cholesterolio kiekį 8,3 proc., todėl tikrai verta rinktis šiuos kuklius maisto produktus.
108 tyrimo grupės dalyviams, kurių amžius buvo 50 metų ir vyresni, du mėnesius kasdien buvo duodamos dvi porcijos ankštinių daržovių, vėliau sekė mėnesio trukmės organizmo išsivalymo laikotarpis, o po to jie du mėnesius laikėsi įprastos mitybos rutinos.
Ankštinių augalų nauda
Tyrimo metu buvo vartojamos pupelės, avinžirniai, žirniai ir lęšiai – visa tai sumažino cholesterolio kiekį. Be to, ankštiniai augalai ne tik sumažina cholesterolio kiekį, bet ir gali sumažinti širdies ligų riziką, teigia „Heart UK“.
Kadangi didelis cholesterolio kiekis yra vienas iš širdies ligų pirmtakų, riebiosios medžiagos kontrolė taip pat turi teigiamą poveikį jūsų širdžiai.
Labdaros organizacija „British Heart Foundation“ paaiškina, kad viena ankštinių augalų dalis suteikia apie trečdalį visai dienai reikalingų skaidulų, o tai reiškia, kad jie gali padėti sumažinti širdies ligų, insulto, 2 tipo diabeto ir žarnyno vėžio riziką.
Tyrimai rodo, kad norint gauti visą ankštinių augalų teikiamą naudą, kiekvieną dieną turėtumėte suvalgyti apie 130 gramų ankštinių augalų – pakanka trijų šaukštai pupelių, žirnių ar lęšių. Tinka viskas – nuo avinžirnių iki raudonųjų lęšių. Netgi nesvarbu, ar pasirinksite šviežius, konservuotus, šaldytus ar džiovintus ankštinius augalus, priduria „British Heart Foundation“.
Prieš vartojant produktus būtina pasitarti su vaistininku arba šeimos gydytoju.