Ankstyvosiose stadijose, vadinamose steatoze, riebalai laikomi nekenksmingais, tačiau prasidėjus kepenų uždegimui, būklė laikoma sunkesne.
Jei uždegimas tęsiasi, aplink kepenis ir šalia esančias kraujagysles gali susidaryti randų audinys. Po daugelio metų uždegimo randuotos ir gumbuotos kepenys susitraukia, o NAFLD gali sukelti kepenų nepakankamumą ir kepenų vėžį, – rašo express.co.uk.
Nors pradiniuose etapuose, kai atsiranda randų ir uždegimų, būklė iš esmės yra besimptomė, tačiau žmonės gali jausti kai kuriuos požymius:
- įkyrų ar geliantį skausmą viršutinėje dešinėje pilvo dalyje (virš apatinės dešinės šonkaulių pusės),
- didelį nuovargį,
- nepaaiškinamą svorio kritimą,
- silpnumą.
Kaip apsaugoti kepenis
Žurnale „ Clinical And Experimental Hepatology“ Indraprastha Apollo (Indija) ligoninės mokslininkai pabrėžė kavos naudą sveikatai.
„Įrodyta, kad kavos vartojimas apskritai naudingas sveikatai, o ypač kepenų sveikatai, – pažymėjo autoriai 2016 m. – Kavos vartojimas yra susijęs su kepenų fermentų (ALT, AST ir GGTP) pagerėjimu, ypač asmenims, kuriems gresia rizika susirgti kepenų ligomis“.
Atrodo, kad dalyviams, anksčiau sirgusiems kepenų liga, kavos vartojimas buvo naudingas. Tie dalyviai, kurie kasdien išgerdavo daugiau nei du puodelius kavos, rečiau sirgo fibroze ir kepenų ciroze.
„Pažengusios fibrozės ir cirozės dažnis tarp geriančiųjų kavą yra mažesnis“, – reziumavo mokslininkai.
Kavos nauda
Labdaros organizacija „British Liver Trust“ perspėjo, kad nors kavos gėrimas gali apsaugoti nuo kepenų ligos, kiti veiksniai taip pat yra svarbūs.
Kavos gėrimas gali būti naudingas tiems, kurių kepenys jau yra pažeistos, ir tai tėra tik viena apsaugos priemonė.
Gera kepenų sveikata vis dar priklauso nuo vartojamo alkoholio kiekio mažinimo, tinkamos mitybos, pakankamos hidratacijos, reguliaraus mankštinimosi ir sveiko svorio išlaikymo.
2017 m. ataskaitoje apie kavos vartojimą, kurią parengė Mokslinės informacijos institutas kartu su „British Liver Trust“, buvo išsamiai aprašyti šios srities tyrimai.
Dr La Vecchia apibendrino tyrimą ir padarė išvadą, kad reguliarus saikingas kavos vartojimas mažina kepenų ligų riziką. Remiantis Europos maisto saugos tarnybos atlikta kofeino saugos apžvalga, vidutinis kavos vartojimas paprastai apibrėžiamas kaip 3-5 puodeliai per dieną.
Kavos vartojimas buvo atvirkščiai susijęs su kepenų fermento gama-glutamilo transferazės (GGT) aktyvumu.
Dėl platesnės informacijos būtina pasitarti su vaistininku arba savo gydytoju.