Studentų mitybos įpročiai tėvų namuose bei bendrabučiuose skiriasi kaip diena ir naktis – į kitą miestą išsikėlusio akademinio jaunimo mityba tampa nesubalansuota, o tai gali sąlygoti įvairius sveikatos sutrikimus. Daugelio studentų racionas susiaurėja, jie atsisako daržovių, sriubos. Tokias tendencijas atskleidė sriubos gamintojo „Knorr“ atliktas tyrimas.
Bendrabučiuose gyvenančių Vilniaus universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmakursių apklausa rodo, jog dauguma respondentų sriubą ir daržoves valgo net pusantro karto rečiau nei tai darydavo namuose. Tuo tarpu pusgaminių, bulvių bei miltinių produktų suvartojimas, persikėlus į bendrabutį, padidėja beveik du kartus.
Dauguma, net daugiau kaip 76 proc. pirmakursių sriubą renkasi tik vieną ar du kartus per savaitę, o beveik kas ketvirto studento savaitės racione šio patiekalo nėra išvis. 67 proc. apklaustųjų teigė nuolat ar dažnai vartojantys prastesnės kokybės maistą nei gyvendami tėvų namuose.
Studentai anketose nurodė nebepietaujantys pastoviu metu, valgantys karštą maistą tik keletą kartų per savaitę. Tuo tarpu bendras suvartojamo maisto kiekis nesumažėjo.
Studentų apklausa atskleidė, jog viena pagrindinių priežasčių, kodėl sriuba užima tokią nedidelę mitybos raciono dalį, yra laiko trūkumas, šią priežastį nurodė daugiau nei pusė apklaustųjų. Likusieji prisipažino sriubos nemėgstantys, nemokantys jos virti arba neturintys tinkamų maisto gaminimui sąlygų.
Anot gydytojos dietologės med. dr. Lilijos Jasevičienės, tokia situacija kelia nerimą, kadangi jaunų žmonių organizmas negauna visų būtinų medžiagų. „Pusgaminiai ir atsitiktiniai maisto produktai nėra subalansuota mityba, todėl prie jų rekomenduotina valgyti sriubos, su kuria gaunama reikalingų mineralinių medžiagų, vitaminų, be to, taip užkertamas kelias galimoms sveikatos bėdoms, tokioms kaip skrandžio ir žarnyno sutrikimai, nuolatinis nuovargis ar nutukimas“, - sako dr. L. Jasevičienė.
Anot gydytojos dietologės L. Jasevičienės, sriuba ant jauno žmogaus stalo turėtų atsidurti bent 5 kartus per savaitę. Priklausomai nuo sriubos rūšies, ji gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui, pieniška sriuba vakarienei. Rudenį ir žiemą reiktų vagyti riebesnes, teikiančias daugiau energijos sriubas, vasarai puikiai tiks lengvos, pvz. šaltibarščiai.
Atminkite, jog mėgaujantis karšta sriuba galima puikiai pailsėti ir atsipalaiduoti per pietų pertraukėlę.