Sriuba, sriubytė... Tikriausiai jos skleidžiamas aromatas daugeliui iš mūsų primena šiltus senelių ar tėvų namus. Ne veltui jie rūpinosi, kad mes kasdien suvalgytume dubenėlį karštos sriubos, nes ji iš tiesų yra labai naudinga mūsų organizmui. Sriuba galėtų būti puikia išeitimi tiem žmonėms, kurie skundžiasi skrandžio veiklos sutrikimais ir kuriuos vargina sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
Yra sakoma, kad gera šeimininkė skanią sriubą sugeba išvirti „iš nieko“, tačiau vis dėlto į ją reikia įdėti tam tikrų produktų. Pagrindiniai sriubų produktai, kurie naudingi mūsų sveikatai yra šie:
Bulvės. Tai yra viena dažniausiai valgomų daržovių, kuri turi ypatingai daug vertingų medžiagų. Bulvės yra pats puikiausias kalio šaltinis! Iš jų gauname daugiau kaip pusę kalio paros normos. Šios daržovės ypatingai tinka inkstų ir širdies ligomis sergančiųjų dietai. Be to, bulvėse esančios veikliosios medžiagos gydo opas, malšina skausmą, mažina rūgštingumą bei slopina uždegimus, stimuliuoja kraujotaką. Drąsiai skaninkime šiomis daržovėmis sriubas, kurios suteiks mūsų sriubai tirštumo, o mums patiems didesnį sotumo jausmą.Morkos. Šias daržoves būtina valgyti kasdien. Ruduo yra labai tinkamas metas papildyti savo organizmą morkose esančiu karotinu, nes jo atsargos organizme per žiemą būna išsekusios. Morkose gausu vitamino A, kuris yra būtinas medžiagų apykaitai, organizmo augimui, geram regėjimui. Būtent iš virtų morkų organizmas geriausiai pasisavina vertingąjį beta karotiną. Reikia tik prisiminti, kad karotiną organizmas geriau asimiliuoja kartu su riebalais, todėl nevenkite sriubos pagardinti šlakeliu riebalų.
Kopūstai. Tikriausiai kopūstienė daugeliui šeimininkių yra pats paprasčiausias sriubos receptas. Tai labai greitai paruošiamas patiekalas, kuriame slypi ypatingai daug vertingųjų medžiagų. Šios daržovės yra vieni didžiausių vėžio priešų. Nustatyta, kad jei nors kartą per savaitę suvalgytumėte kopūstų patiekalą, rizika susirgti šia klastinga liga sumažėtų perpus. Jeigu bijote peršalimo ligų ir gripo, tai kopūstai jums padės nuo to apsisaugoti. Jose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę
Įvairios kruopos. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad kruopos yra vienas naudingiausių produktų. Jos labiausiai vertinamos dėl maistinių skaidulų, kurios ne tik padeda virškinti, bet ir mažina cholesterolio kiekį. Pavyzdžiui, ryžiai puikiai išvalo šlakus, o grikiai stiprina kraują, reguliuoja žarnyno aktyvumą. Labai vertingos yra grikių, sorų, avižinės kruopos.
Žirniai ir pupelės. Šios daržovės yra puikus baltymų šaltinis. Jomis paskaninta sriuba būna ne tik labai gardi, bet ilgam suteikia sotumo. Ankštinių sėklose randama nemažai B grupės vitaminų bei mineralinių medžiagų. Perdirbti žirniai turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų, tačiau savo vertės nepraranda. Valgydami žirnius gauname daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, kalio ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios besilaikantiems dietos.Įvairūs žalumynai. Šviežios žolelės suteikia sriubai nepakartojamų aromatų. Pavyzdžiui, krapai yra vienas populiariausių prieskoninių augalų. Ryšulėlis krapų tolygus vienam apelsinui pagal vitamino C kiekį. Jie turtingi geležies ir kalio druskų, padeda sumažinti kraujospūdį. Nepamirškite ir petražolių, kurių visos dalys praturtintos mineralinių druskų: geležies, fosforo, kalio, kalcio ir kitų. Kasdien valgomos petražolės tiesiog gerina bendrą sveikatos būklę.
Norint išvirti skanią reikia laikytis šių pagrindinių taisyklių:
1. Produktus dėkite tik į verdantį vandenį.
2. Daržoves sriubai pjaustykite pagal kitų produktų dydį ir formą. Jeigu sriuba su vermišeliais, tai daržoves pjaustykite šiaudeliais ir tt.
3. Nedėkite į puodą visų produktų vienu metu, nes vieni iš jų gali pervirti, o kiti likti neišvirę.
4. Prieš dėdami į barščius raugintų kopūstų, juos atskirai patroškinkite su riebalais nedideliame skysčio kiekyje.
5. Bulves iš pradžių apvirkite ir tik tada dėkite rūgščius produktus — raugintus kopūstus, troškintus burokėlius ir kt., nes nuo šių produktų bulvės „kietėja“.
6. Gruzdintas daržoves, laurų lapelius, pipirų grūdelius į sriubą dėkite virimo pabaigoje, kad ilgai virdami jie neprarastų savo aromato.
7. Sriubą reikia sūdyti tik tada, kai ji baigia virti
Taigi sriuba yra vienas paprasčiausių patiekalų, kuriam pagaminti nereikia būti žymia virėja. Ji turi gydomųjų savybių, palaiko organizme skysčių santykį, o Amerikos mokslininkai neseniai nustatė, kad ji labai padeda lieknėti. Pasirodo, šio patiekalo įtraukimas į pietų valgiaraštį gali išspręsti net nutukimo problemą.