Tinka daugeliui ligų gydyti
Mūsų senoliai šio augalo uogomis gydydavosi peršalimo ligas, dezinfekuodavo žaizdas, naudodavo gydydami mažakraujystę. Spanguolėse gausu vitaminų, fruktozės, gliukozės ir pektinų, kurie pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Uogos stabdo dantenų ligas. Spanguolių sultys tinka ligonių troškulį malšinti, tonizuoja organizmą, didina darbingumą, gerina apetitą ir virškinimą, padeda sumažėjus skrandžio rūgštingumui, sergant hipertonija, stimuliuoja kasos sekreciją.
Spanguoles galima vartoti ištisus metus be pertraukos, toks vartojimas yra saugus ir efektyvus. Šios uogos rekomenduojamos ligoniams, vartojusiems didesnį kiekį antibiotikų, žarnyno mikroflorai atkurti.
Vartojant spanguoles kartu su antibiotikais greičiau išgydoma infekcija, nes bakterijos, nežuvusios dėl antibiotikų, yra neutralizuojamos spanguolėse esančių proantocianidinų.
Kai ligoniams skiriama dieta be druskos, spanguolėmis galima skaninti maistą ir beveik pakeisti druską.
„Sunku ir išvardinti visas šių augalų naudingąsias savybes“, – sako A. Malciūtė. Ji primena, kad spanguolių uogos dar mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei kraujo spaudimą.
„Norėdami išvengti peršalimo ligų, galite spanguoles sumalti ar sutrinti ir sumaišyti su medumi. Vartokite kasdien po šaukštą“, – pataria A. Malciūtė.
Spanguolės virtuvėje
Iš spanguolių galima virti uogienes, kisielius, kompotus. „Ko gero, daugelis šių uogų deda į raugiamus kopūstus, – sako specialistė. – Nebijokite spanguolių užšaldyti ar užpiltų virintu vandeniu laikyti vėsioje patalpoje per žiemą – savo gydomųjų savybių jos nepraras“.
Dėl tam tikrų medžiagų spanguolės ilgai negenda. Ruošiant spanguolių gaminius, negalima naudoti metalinių ar aliumininių indų bei įrankių. Rūgštys, esančios uogose, reaguoja su metalu, todėl gali pasikeisti ne tik gaminio spalva, bet ir kokybė. Geriausia naudoti molinius, medinius, emaliuotus, stiklinius indus bei įrankius.