• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl vieni šokoladai kainuoja 0,79 Lt, o kiti – net kelis kartus daugiau, nors jų sudėtis ir nėra labai skirtinga? Ir kodėl gamintojai ne visada pažymi šokolado sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus ingredientus? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo Alytaus Putinų gimnazijos moksleiviai, lapkričio 21 d. dalyvavę Lietuvos vartotojų instituto organizuotuose atsakingo vartojimo mokymuose.

Kodėl vieni šokoladai kainuoja 0,79 Lt, o kiti – net kelis kartus daugiau, nors jų sudėtis ir nėra labai skirtinga? Ir kodėl gamintojai ne visada pažymi šokolado sudėtyje esančius genetiškai modifikuotus ingredientus? Atsakymų į šiuos ir kitus klausimus ieškojo Alytaus Putinų gimnazijos moksleiviai, lapkričio 21 d. dalyvavę Lietuvos vartotojų instituto organizuotuose atsakingo vartojimo mokymuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia diskusijų tarp mokymo dalyvių sukėlė gimnazistų atliktas trijose skirtingose šalyse – Bulgarijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje – pagaminto šokolado etikečių tyrimas. Apibendrindami savo pristatymą moksleiviai teigė, kad analizuoti šokolado sudėtį svarbu, nes produkto kokybė nebūtinai priklauso nuo prekės kainos ar ją lemiančio firminio ženklo. „Visi mėgstame pasmaguriauti. Dauguma perka šokoladus nežiūrėdami, kokia jų sudėtis. Dažniausiai pasižiūrima tik į prekės ženklą – jei firma žinoma, tai esą turėtų būti geras šokoladas, – sakė Alytaus Putinų gimnazijos moksleivis Povilas Daukševičius. – Kiekvienam žmogui yra įsispaudę į galvą, kad jei maiste yra „E“ raide paženklintų priedų, tai potencialiai kenksminga. Tad gamintojai gudrauja – užrašo ilgesnius maisto priedo pavadinimus ir žmonės jų nesupranta arba tiesiog neatkreipia dėmesio.“

REKLAMA

Be kitų sudedamųjų dalių, visuose Alytaus gimnazistų tyrinėtuose šokoladuose kartojosi tas pats maisto priedas – sojų lecitinas. Nors medikai nesutaria dėl sojų lecitino poveikio žmogaus sveikatai, JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) teigimu, šis maisto priedas sukelia arba paaštrina migreną, astmą ir kitas alergines reakcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar daugiau, saldumynų pramonėje dažnai naudojamas iš genetiškai modifikuotų sojų išgautas lecitinas. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, soja yra vienas iš dažniausiai auginamų ir labiausiai paplitusių genetiškai modifikuotų augalų. Genetiškai modifikuotos sojos sudaro daugiau nei pusę – net 55 proc. – visų sojų užimamų plotų. Genetiškai modifikuotą soją gamintojai renkasi dėl ekonominių sumetimų – ši dirbtinai išvesta sojų rūšis yra pigesnė. VMVT taip pat yra paskelbusi sąrašą 47 pavadinimų saldumynų, kurių sudėtyje yra genetiškai modifikuotų sojų produktų. Į jį įtraukti įvairiausi skanėstai, pradedant šokoladiniais kiaušiniais ir saldainiais, baigiant įvairiais šokoladais ir šokoladiniais kremais.

Deja, maisto produktų gamintojai etiketėse ne visada įrašo, kad panaudojo genetiškai modifikuotą sojų lecitiną. 2012 m. VMVT patikrinimų metu nustatyta 11 pažeidimo atvejų, susijusių su GMO. Visi pažeidimai buvo dėl maisto gamyboje naudoto aliejaus, pagaminto iš genetiškai modifikuotų sojų, apie tai nenurodant ženklinimo dokumentuose. Pagal dabar Europos Sąjungoje galiojančius teisės aktus, etiketėse privalo būti nurodyta, kad produktas pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų arba, kad produkto sudėtyje yra komponentų su GMO, tik tokiu atveju, jei GMO kiekis viršija 0,9 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų