Tyrimai rodo, kad rizika susirgti žarnyno vėžiu padidėja 18 proc. su kiekvienu kasdien suvartotu 50 gramų perdirbtos mėsos (pavyzdžiui, kiaulienos šoninės ar dešros). Pavojingų sveikatai produktų kategorijai (1A) priskiriami ir galiojimo laiką prailginantys ar skonio pokyčius nulemiantys elementai. Konkrečiai kalba apie rūkytus, konservuotas, sūdytus ir džiovintus mėsos produktus.
„Tiesioginė tikimybė susirgti žarnyno vėžiu vien dėl mėsos produktų vartojimo yra gana nedidelė. Tačiau onkologinių ligų tikimybė auga su padidėjusiu tokių produktų vartojimu“, – pareiškė PSO atstovas, daktaras Kurtas Straifas.
Anot ataskaitos autorių, pati mėsa nekenkia sveikatai. Pavojų organizmui kelia išsiskiriančios cheminės medžiagos, naudojamos ir išgaunamos apdorojant mėsą (konservuojant, sūdant ir pan.). PSO tokią mėsą priskyrė prie didžiausią kancerogeninę kategoriją turinčių produktų, tokių kaip alkoholis, cigaretės, arsenas ir pan.
PSO ir IARC taip pat pateikė išvadą, kad pernelyg didelis raudonos mėsos vartojimas gali nulemti kasos ar prostatos vėžio atsiradimą, tačiau ši sąsaja nėra tokia stipri, rašoma „USA Today“. PSO raudonajai mėsai priskyrė kategoriją 2A – tikriausiai kenksminga žmogui.
Raudonoji mėsa – tai žinduolių (jautiena, kiauliena, aviena, arkliena ir kitos) ir mioglobino pigmento turinčių paukščių raumenų mėsa.
Raudonos mėsos tyrimus PSO vykdo nuo 1970-ųjų. Šioje ataskaitoje buvo remiamasi daugiau nei 800 tyrimų rezultatais iš keturių žemynų, dalyvavo 22 ekspertai iš 10 šalių.
Raudonos mėsos valgymo ir vėžio sąsajos kol kas nėra įrodytos. Tačiau, jeigu spėjimai pasitvirtintų, organizacija „Global Burden of Disease Project“ yra paskaičiavusi, kad pernelyg didelis suvalgomos raudonos mėsos kiekis nulemia apie 50 tūkst. mirčių per metus pasaulyje nuo vėžio. Ta pati organizacija paskaičiavo, kad dėl apdorotos mėsos sukelto vėžio kasmet miršta 34 tūkst. žmonių.
Palyginimui, per metus apie 1 mln. žmonių miršta dėl rūkymo sukelto vėžio, 600 tūkst. dėl alkoholio ir 200 tūkst. dėl aplinkos užterštumo.