„Sojų produktai – tai iš sojų pupelių gaminami įvairūs gaminiai, kaip sviestas, margarinas, miltai, pasta, padažas, taip pat iš sojų ir spaudžiamas aliejus. Išspaudos, likusios iš sojų pupelių išspaudus aliejų, pasilieka be riebalų, todėl taip vadinamuose sojų baltymų koncentratuose ir izoliatuose baltymų kiekis padidėja net iki 90 procentų. Šios naudojamos pienui, varškei, sūriui, grietinėlei, padažams, jogurtams, ledams, sojų kepsniams, paplotėliams, faršui, lakštiniams ir kitiems produktams gaminti.
Sojos tarp kitų produktų pirmauja pagal savo baltymų ir riebalų kiekį. Vidutiniškai 100 g. sojų yra 17-26 g. riebalų, 38 g. baltymų ir 26 g. angliavandenių“, – apie sojas ir jų produktus pasakoja sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Šliužaitė.
Sojos produktai nėra pranašesni už kitus augalinius produktus
Vis dėlto sojos produktai nėra pranašesni už kitus augalinius maisto produktus. Specialistės teigimu, visi kokybiški, tinkamai apdoroti ir saikingai vartojami augaliniai produktai yra naudingi mūsų organizmui. Visgi, kalbant apie skirtumus, soja iš kitų produktų išsiskiria dideliu lengvai pasisavinamu baltymų kiekiu.
Nors negalime teigti, kad sojos produktai pranašesni už įprastus, naudingų savybių jose taip pat apstu: Geras baltymų ir maistinių medžiagų šaltinis. Sojose daug aukštos kokybės, lengvai pasisavinamų baltymų, iki 2 proc. lecitino, A, B, D grupės vitaminų, kalio, fosforo, geležies, kalcio, magnio bei druskų. Baltymai yra išskirtinai svarbūs, kadangi juose gausu augančiam, bręstančiam bei senstančiam organizmui nepakeičiamų aminorūgščių.
Nauda moterų sveikatai. Sojose esančios augalinės kilmės medžiagos fitoestrogenai padeda sureguliuoti moteriškų hormonų pusiausvyrą, tai palengvina priešmenstruacinį sindromą, pagerina savijautą menstruacijų bei menopauzės metu.
Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Vartojant sojos produktus gali sumažėti cholesterolio koncentracija kraujyje, todėl mažėja ir aterosklerozės (kurios pasekmė – insultai ir infarktai) rizika.
• Fermentuoti sojų produktai reguliuoja žarnyno veiklą, gali padėti ištirpinti tulžies akmenis, tinka sergant diabetu (padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje). • Sojų izoflavonai padeda reguliuoti ląstelių augimą, kuris apsaugos nuo kai kurių vėžio formų, pavyzdžiui, krūtų. • Soja veiksmingas produktas osteoporozės profilaktikai, kadangi sojų baltymai padeda įsisavinti kalcį ir taip sustiprina kaulus.
Neigiama sojų pusė
Kalbant apie sojų produktų naudą ir neigiamą poveikį, svarbu atkreipti dėmesį, jog natūralios sojų pupelės ir fermentuotos yra du skirtingi produktai.
„Iš fermentuotų sojų pupelių pagaminti produktai yra naudingi sveikatai, fermentuojant pupeles specialiai paruoštu raugu, sojos perdirbamos taip, kad produktuose išliktų gerosios pupelių savybės, o blogosios būtų sunaikinamos.
Nefermentuotos sojos produktai vartojami dideliais kiekiais yra labiau žalingi nei naudingi. Nefermentuotų sojų sudėtyje yra natūralių toksinų, kurie blokuoja enzimų darbą, kurie atsakingi už baltymų skaidymą. Specifinė rūgštis, kurios yra nefermentuotose sojose, trukdo organizmui pasisavinti mineralus: kalcį, magnį, varį ir ypač cinką.
Taip pat kalbant apie neigiamą sojų produktų poveikį svarbu paminėti, kad net 93 proc. sojos produktų yra genetiškai modifikuojami. Ar genetiškai modifikuoti produktai kenksmingi žmogui, tiksliai nėra aišku, poveikis sveikatai vis dar tiriamas, tačiau norintys savo sveikatą praturtinti sojos produktais be žalos, gali įsigyti fermentuotų, organiškų sojos produktų, kurie nėra modifikuoti“, – pataria sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Šliužaitė.
Be to, svarbu įsidėmėti, kad sojos yra tarp devynių alergiją dažniausiai sukeliančių produktų, taigi, pradėjus vartoti sojų produktus būtina atkreipti dėmesį, ar nekyla alerginių reakcijų.
Soja – puikus mėsos pakaitalas?
Galime pastebėti, jog vegetarai, kaip mėsos pakaitalą vartoja soją, ar ši išties gali tai atstoti?
„Soja ir kokybiški, fermentuotų sojų gaminiai – puikus, maistingas ir baltymais praturtintas produktas, dažnai vartojamas vegetarų, kaip mėsos pakaitalas. Geriausia valgyti virtas arba troškintas žalias pupeles, labai maistingą ir vertingą sojos aliejų, fermentuotus produktus: tofu, sojų pastą , keptas fermentuotas sojų pupeles, tradicinio fermentavimo būdu pagamintą sojų padažą.
Žmogaus organizmas riebalus ir angliavandenius gali perdirbti vienus iš kitų, o baltymų būtina gauti su maistu, todėl mūsų racione baltymai dėl savo nepakeičiamų aminorūgščių yra labai svarbūs. Kokybiški sojos produktai gali pakeisti gyvulinės kilmės baltymus, šie iš sojos pasisavinami taip pat lengvai, kaip ir iš žuvies, mėsos, pieno ar kiaušinių baltymų.
Sojų aminorūgščių sudėtis labai artima gyvūninės kilmės aminorūgščių sudėčiai, o baltymų joje daugiau negu mėsoje bene dvigubai. Pavyzdžiui, vienoje porcijoje tofu yra net 9 g. baltymų, kalcio ir šiek tiek daugiau geležies nei įprastame mėsos kepsnyje, be to, jokio cholesterolio“, – tvirtina V. Šliužaitė.